Според тях Киев е поискал касетъчни бомби МК-20 в допълнение

...
Според тях Киев е поискал касетъчни бомби МК-20 в допълнение
Коментари Харесай

Ройтерс: Украйна поиска от САЩ касетъчни бомби, за да изхвърля осколките им от дронове

Според тях Киев е изискал касетъчни бомби МК-20 в допълнение към поисканите по-рано 155 мм артилерийски касетъчни муниции. MK-20 нормално се изпуска от самолети, всяка такава бомба се уголемява във въздуха и освобождава повече от 240 суббоеприпаса.

Според организацията украинските войски ще хвърлят от дронове върху вражеските сили не цялата бомба, а единствено нейните суббоеприпаси. Украинската войска, съгласно Смит, има вяра, че суббоеприпасите MK-20 имат по-добра бронебойна дарба от боеприпасите, които в този момент изхвърлят от дронове върху съветска бронирана техника.

С тези бомби и усъвършенствани стандартни муниции с двойно предопределение (DPICM, които изстрелват 88 суббоеприпаса), Украйна се надява да завоюва преимущество в борбите си с Русия в източната част на страната. Между другото, Киев преглежда касетъчните муниции като метод за справяне с офанзивите на съветските войски, които изпращат бойци на талази да щурмуват украинските позиции.

Кроу и Смит настояват, че през февруари на Мюнхенската конференция по сигурността украински публични лица са призовали американски чиновници да лобират за прехвърлянето на касетъчни муниции. Няма обаче сигурност, че Белият дом ще се съгласи на сходни доставки, отбелязва Ройтерс.

Критиците на концепцията за доставка на касетъчни муниции на Украйна споделят, че цивилните могат да пострадат, в случай че се употребяват такива бомби. Освен това те считат, че потреблението на неразрешени оръжия ще подкопае моралния престиж на Киев, от което Русия може да се възползва.

Медуза в Русия към този момент е освен „ задграничен сътрудник “, само че и „ нежелана “ организация. Това положение е доста по-лошо от преди. Въпреки това продължаваме да работим. Все още можем да бъдем разчетени. Безопасно е. Ето всички отговори на тревожните въпроси.

Foreign Policy писа, че в края на 2022 година Турция стартира да изпраща касетъчни артилерийски муниции в Украйна, откакто Съединени американски щати отхвърлиха да доставят тези оръжия. Представители на украинската страна отхвърлиха това.

На Мюнхенската конференция по сигурността украинският външен министър Дмитрий Кулеба сподели, че в случай че на Киев бъдат предоставени касетъчни муниции, тези снаряди ще бъдат употребявани единствено против съветската войска.

Според отчета на Коалицията за касетъчни муниции, интернационална инициативна група за битка с касетъчните муниции, Украйна е единствената страна в света, където са употребявани касетъчни муниции през 2022 година До 1 юли правозащитници записаха, че Русия е употребила такива оръжия в най-малко 10 от 24-те района на Украйна. Украинската войска, съгласно Коалицията за касетъчни муниции, може да употребява касетъчни муниции най-малко три пъти - в Донецка, Харковска и Херсонска области.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР