Според трима анализатори кампанията за местните избори не е била

...
Според трима анализатори кампанията за местните избори не е била
Коментари Харесай

Анализатори: Предизборната кампания не беше мръсна

Според трима анализатори акцията за локалните избори не е била „ мръсна ”. Около това мнение се сплотиха в първите си разбори за метода, по който протича локалният избор социологът Кольо Колев и политолозите Евгений Дайнов и Стойчо Стойчев пред bTV.
„ Кампанията не беше подла като тази за евроизборите, само че имаше доста грозна медийна офанзива против един от кандидатите”, съобщи Евгений Дайнов. Според него изборът на кмет продължава да е извънредно значим за българите, изключително в дребните обитаеми места.

„ Преди 10 години хората желаеха да им върнат заводите, а в този момент се интересуват от положението на околната среда”, заключи наблюденията си Дайнов. Според него отрицателни феномени като продаването на гласове ще отмрат поради появяването на нови хора в политиката и при съществуването на правов ред.

„ Никога сходен вид отрицателни акции не са довели до нещо положително. Чест прави на главните играчи на политическата сцена се придържат към положителния тон”, счита Стойчо Стойчев, който дефинира „ скандалното държание като тактика на дребните играчи”.

Според Стойчев самият избирателен развой е задоволително транспарантен, а зависимостите и уговарянето на гласуването се случват преди изборния ден.

Социологът Кольо Колев не вижда нищо неприятно в по-острата акция.

„ Кампанията не бе мръсна, само че по едно и също време с това бе беззъба и непрофесионална”, сподели той.

Според него по-острата акция е „ потребна, когато се вадят публичните кирливи ризи, а не се влиза в хорските легла”. Според него слабата акция води до съсредоточаване на вниманието към пазаруването на гласове. Като различен резултат той дефинира слабата изборна интензивност, а тя не е по-голяма от тази на предходните избори.

Колев дефинира като извънредно значимо, че в дребните обитаеми места се появяват нови тематики като опазването на природата. Отговори и на Дайнов, че в действителност се появяват нови хора с нови полезности в политиката, само че също по този начин не липсват остарели и забравени от системата, които са подготвени да продадат своя глас. По думите му, би трябвало да се санкционира строго търговията с гласове, с цел да се изкорени.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР