Според СЗО и оценки на тежестта на заболяванията, самоубийството е

...
Според СЗО и оценки на тежестта на заболяванията, самоубийството е
Коментари Харесай

10 септември - Световен ден за предотвратяване на самоубийствата

Според СЗО и оценки на тежестта на болесттите, самоубийството е сериозен проблем за публичното здраве в страните с високи приходи и е очертаващ се проблем в страните с ниски и междинни приходи. Самоубийството е една от водещите аргументи за гибел в света, изключително измежду младежите. Близо един милион души по света умират от самоубийство всяка година. Това подхожда на едно самоубийство на всеки 40 секунди. Броят човешки животи изгубени всяка година посредством самоубийство надвишават броя на смъртните случаи, дължащи се на убийства и войни взети дружно. Тези данни не включват нефатални опити за самоубийство, които се срещат доста по-често от смъртните случаи.
Голяма част от хората, които умират заради самоубийство страдат от психологични разстройства. Данните демонстрират, че делът на психологичните разстройства е 25% от всички болести през последните две десетилетия, което ги слага преди всичко по значителност /по-значими от онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания/. И въпреки всичко забележителен брой от хората с психологични разстройства, които са направили самоубийство не са търсили здравни или обществени услуги във времето преди суицида. В доста случаи не са налице задоволително услуги, които да оказват помощ на хората в потребност по време на рецесия.
Тази липса на достъп до подобаващи грижи е един от многото фактори, които усилват стигмата, обвързвана с психологични болести и със суицидни мисли и държание. Този вид стигма е надълбоко вкоренена в множеството общества и може да възникне по разнообразни аргументи. Една от аргументите за стигмата е просто неналичието на познания. Преодоляването й може да стане посредством даване на редица публични просветителни стратегии, които са ориентирани към характерни подгрупи в границите на обществото (в взаимозависимост от възрастта, образованието, религиозна принадлежност и др.).
Самоубийството е се подрежда на десето място като причина за гибел в света с към милион души на година. Според данните от 2005 година самоубийствата в Съединени американски щати надвишават убийствата съвсем 2 към 1 и са на 11-то място пред чернодробни заболявания и Паркинсон. В света самоубийствата са се нараснали с 60% за последните 50 години и то най-много в едва развитите страни.
Наблюдава се неравномерно систематизиране на случаите на самоубийство в света, като Азия е водеща с 60% от всички самоубийства. Според Световната здравна организация единствено в Китай, Индия и Япония се правят 40% от всички самоубийства в света.
В Съединени американски щати самоубийствата се усилват за пръв път от едно десетилетие. Това нарастване в общия брой самоубийства се следи сред 1999 и 2005 година и се дължи главно на нараствания брой на самоубийства сред белите на възраст 40 – 64 година, като белите дами на междинна възраст имат най-голямо годишно нарастване.
В Западния свят мъжете се самоубиват доста по-често, в сравнение с дамите, въпреки че дамите по-често се пробват да се самоубият. Според лекари и медицински лица това се дължи на обстоятелството, че е по-вероятно мъжете да употребяват ефикасни насилствени способи, с цел да прекратят живота си, до момента в който дамите най-често употребяват по-тежки и по-малко мъчителни способи като свръхдоза медикаменти.
В „ Затъмнението: Самоубийствен спомен “ авторката Антонела Гамбото-Бърк оповестява, че на Запад мъжете на междинна възраст съставляват най-големия дял самоубийци (40% от всички самоубийства). Тя прибавя:
„ Нещата, които провокират самоубийство, са най-много разлъка, безработица, дълг. Мъжкият пол дефинира себе си посредством ефективно завземане... При премахване на източника на тяхното самоуважение те изоставят всякаква прочувствена самостоятелност. (Завладяването включва две страни въпреки всичко.) Мъжът не се усеща мъж без сътрудник, съдействие, тим. Мъжеството е игра, която се играе на терена на противоположностите. От това следва, че мъжкото възприятие за себестойност се разпада, когато Другият отсъства. “
В Съединените щати 16,5% от самоубийствата са свързани с алкохол. Вероятността алкохолиците да се самоубият е от 5 до 10 пъти по-голяма, до момента в който потреблението на опиати усилва риска 10 – 20 пъти. Около 15% от алкохолиците се самоубиват и към 33% от самоубийците на възраст под 35 има първична диагноза алкохолизъм или корист с други сходни субстанции. Над 50% от всички самоубийства са свързани със наркотична или алкохолна взаимозависимост. При младежките самоубийства алкохолът или опиатите играят роля в 70% от случаите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР