Според Световната здравна организация ракът е отнел живота на десет

...
Според Световната здравна организация ракът е отнел живота на десет
Коментари Харесай

Тумор в менюто. Как храненето е свързано с рак

Според Световната здравна организация ракът е лишил живота на 10 милиона души през 2020 година, а над 19 милиона са били диагностицирани. Сред аргументите за злокачествените тумори учените посочват метода на живот и не на последно място храненето. Помага ли диетата за попречване на онкологични болести?
Повече ябълки, по-малко хамбургери
Експертният отчет „ Диета, хранене, физическа интензивност и рак: световна вероятност “ на Световната фондация за проучване на рака (WCRF) за 2018 година има общи рекомендации, които способстват за предварителната защита на рака. Например отбягване на сладко и месни полуфабрикати като шунка и бекон. И да не се пресолява храната.
Идеалната закуска, която контролира кръвното
Ежедневната приложимост на кисело мляко оказва помощ да се снижи кръвното налягане при хипертония, са изяснили учените. Резултатите от тяхното и...
Прочети повече
Тези препоръки се основават на научни проучвания, които проучват връзката сред честотата на диагностицирането на рак и спазването на избрани стилове на хранене. По този метод потреблението на алено месо и продуктите от неговата преправка покачва риска от колоректален рак. Млечните артикули, пълнозърнестите храни и фибрите, в противен случай, го понижават.

Осолената риба по кантонски усилва вероятността от развиване на рак на назофаринкса, алкохолните питиета - рак на устната празнина, фаринкса и ларинкса, хранопровода и рак на гърдата (преди и след менопаузата). Кафето от своя страна понижава риска от рак на черния дроб.
Кафето може да избави черния дроб от унищожение
Витамин D, калций и селен също са обещаващи за профилактика на онкология, отбелязва Кристина Бамиа, професор по епидемиология и здравна статистика в Националния университет в Атина, създател на енциклопедичната публикация „ Начин на живот, който понижава риска от рак “.

Хората обаче рядко съблюдават тези рекомендации. Например междинният американец яде прекалено много наситени и малко мононенаситени мазнини, а също в неговото меню липсват фибри, зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Подобна картина се следи в доста развити страни по света, написа РИА Новости.
Каква е изгодата от рекомендациите
За да препроверят изводите на специалистите на WCRF, учени от Европа и Съединените щати са анализирали 860 проучвания, отдадени ва връзката сред храненето и риска от развиване на разнообразни типове рак. Авторите акцентират, че не всички резултати са безапелационни, само че има и достоверни заключения.
Наздравици без щета за фигурата по празниците. Възможно е!
Диетоложката Дженифър Брунинг е показала метод да отпразнуваме Нова година и да прекараме зимните празници, без да навредим на фигурата...
Прочети повече
Всъщност млякото и млечните артикули, калцият и пълнозърнестите храни понижават вероятността от рак на дебелото черво, до момента в който злоупотребата с алкохол - в противен случай, я усилва. Хранопроводът, черният дроб и млечните жлези също страдат от опияняващите питиета. Потвърдили са се изводите, че кафето понижава риска от рак на черния дроб, както и от базалноклетъчен карцином на кожата.

През 2020 година шведски учени са разгласили кохортно проучване през 2020 година, с цел да схванат по какъв начин в страната се следват диетичните насоки на WCRF и дали има осезаеми изгоди от тях. Те интервюирали към 30 хиляди мъже и 25 хиляди дами и открили, че лъвският дял от шведите не следва препоръките на водещите специалисти. И на вятъра, тъй като са ефикасни.
Апатията пристигна, тлъстините останаха. Сериозни аргументи да кажете НЕ на интервалното гладуване
Учени от Университета на Южна Каролина са наблюдавали връзката сред здравословното и нездравословното хранене и вероятността от рак. Първото е насочено към зеленчуци и плодове, картофи, бобови растения. За второто е особено високо равнище на консумация на червени и модифицирани меса, сладки питиета, чипсове, рафинирани въглехидрати като захар.

Установено било, че нездравословното хранене покачва риска от рак на ректума. Вредата от алкохола била доказана и тук. Информацията по отношение на рака на гърдата, простатата и панкреаса изисква инспекция.

Здравословната диета – да вземем за пример средиземноморската, която през днешния ден е известна в света – значи доста плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения, умерена консумация на риба, зехтин и алкохол, малко алено и модифицирано месо, млечни артикули. По данни на учените с нея е по-малко евентуално да се получи рак на стомаха, дебелото черво, гърдата, панкреаса и простатата.
На строга диета  Близнаци организираха опит с веганска и месна диета. Вижте резултата
Популярни английски блогъри, братята близнаци Хюго и Рос Търнър, са провели опит за установяване на успеваемостта на диетите. Един...
Прочети повече
Експерименти с диети оказват помощ да се разбере по какъв начин се хранят раковите кафези и да се разработят нови способи за битка с тях. Такова проучване неотдавна е извършено от учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT). Те решили да ревизират дали диета, основана на недостиг на въглехидрати, потиска злокачествените тумори.

Раковите кафези изискват доста сила за напредък, която те вземат от глюкозата (въглехидратите), а липидите са нужни за построяването на клетъчните мембрани. Всичко това те получават от постъпващата в организма храна. Съответно, в случай че се слагат на гладна дажба, те ще спрат да се развъждат.

От предходни проучвания е известно, че нискокалоричната диета в някои случаи може да забави растежа на тумора и да удължи живота на болните животни. Ефектът от кетогенната диета върху недостига на въглехидрати е по-слабо изучен. Тя предизвиква тялото да премине към нови източници на сила и вместо глюкоза да употребява кетонни тела, които се синтезират в черния дроб от дълговерижни мастни киселини.

Мишки, страдащи от рак на панкреаса, били сложени на кетогенна диета: 90 % мазнини, 9 % протеини, 1 % въглехидрати. При други просто понижили калориите с четиридесет % за сметка на въглехидратите.
Средиземноморската диета оказва помощ при диабет
В организмите и на двете групи мишки равнищата на глюкозата спаднали, снижила се и интензивността на стеароил-КоА десатуразата (SCD), ензим, виновен за превръщането на наситените мастни киселини в ненаситени. Това е значимо за самостоятелния синтез на липиди в раковите кафези при дефицит извън. Тук се показала разликата сред диетите. Кетогенната диета в остатък снабдявала туморите с мазнини - източник на липиди, а нискокалоричната, в противен случай, ги лишавала както от сила, по този начин и от строителен материал за клетъчните мембрани.
Най-добрите супи за намаляване
С все по-голямото захлаждане ни се желае вкусна и питателна храна. За страдание доста от зимните ястия са освен висококалорични, само че и...
Прочети повече
По подобен метод нискокалоричната диета по-ефективно потискала туморния напредък.

Тъй като сходни опити не могат да се организират върху хора, учените са изследвали данните з 1165 пациенти с рак на панкреаса, пробвайки се да проследят връзката сред диетата им и оцеляването. Авторите са открили, че типът на употребяваните мазнини наподобява значим при диетите с ниско наличие на захар, само че данните са непълни, с цел да се създадат изводи за ранния резултат на диетата върху динамичността на рака.

Изследователите акцентират, че не са се стремили да дават хранителни рекомендации за онкоболни: нискокалоричната диета може да има рискови странични резултати.

Но направените заключения ще бъдат потребни за създаването на лекарства, които забавят растежа на туморите. Една от вероятните лечебни тактики е потискането на ензима SCD, който лишава туморните кафези от способността да създават ненаситени мастни киселини.
Прости " да " и " не ", които удължават живота. Съветите на онколози
„ Има задоволително доказателства, че диетата може да повлияе на динамичността на рака, само че това не е панацея “, споделя водещият създател на проучването Матю ван дер Хейден, шеф на Института за интегративни проучвания на рака в Масачузетския софтуерен институт и практикуващ онколог. Той отбелязва, че с цел да се избере верният метод на хранене във всеки обособен случай, е нужна консултация с доктор. По думите му пациентите постоянно питат за евентуалните прерогативи от другите диети, само че научните доказателства не всеки път са задоволителни, с цел да се дадат безапелационни препоръки.
СЗО: Приемът на трансмазнини в бедните страни води до сърдечни заболявания
Приемът на нездравословните трансмазнини, съдържащо се в храните в по-бедните страни продължава да е висок, което е повода там да има най-г...
Прочети повече
Независими специалисти означават, че резултатите, получени при опити с мишки, са много значими, само че не могат да бъдат екстраполирани върху хората без спомагателни клинични проучвания.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР