Според статистиката всяка година около 6000 души умират в резултат

...
Според статистиката всяка година около 6000 души умират в резултат
Коментари Харесай

Как така хора оцеляват след удар от мълния в главата – открита е най-вероятната причина

Според статистиката всяка година към 6000 души умират вследствие на удар от гръмотевица. Някои хора обаче съумяват да оцелеят, което може да се смята за същинско знамение. Ако вземем поради, че при удар на гръмотевица околният въздух се нагрява до 27 760 градуса по Целзий и през човешкото тяло минава електрически ток напрегнато от милиард волта, възможностите за оцеляване би трябвало да са нулеви. Реалността обаче е такава, че някои мъже и дами оцеляват даже когато са били ударени от гръмотевица непосредствено в главата. Неотдавна немски учени взеха решение да проучат в детайли този феномен и да открият фактора, който доста усилва шанса да останем живи и здрави даже в най-силната гръмотевична стихия. Колкото и парадоксално да звучи, мократа глава може да защищити човек от удар от гръмотевица.

Какви са другите типове удари от мълнии

Когато приказваме за удар от гръмотевица, би трябвало да знаем тъкмо за какъв тип удар става дума. Има няколко типа.

Пряк удар от гръмотевица значи, че електрическият разряд е попаднал непосредствено върху предмет или човек, без никакви „ медиатори “. Това се случва извънредно рядко, в към 5% от случаите. Именно такава покруса се случи неотдавна по време на футболен мач в Индонезия. Мълния непосредствено удари 30-годишен състезател и той умря на път за болничното заведение, без да пристигна в схващане. Както можете да се разбере, шансът за оцеляване при директно попадение на гръмотевица в тялото е доста дребен.

Пряко попадение на гръмотевица в дърво

Около 30% от хората са изумени от странична мълния. Това се случва, когато мълнията удари някакъв обект и сътвори разклоняващи се токови канали. Ако попаднете на пътя на някое от тези „ разклонения “, можете да пострадате доста съществено.

Най-често хората биват поразявани от стъпковото напрежение. Този тип удар се получава, когато мълнията удари земята и индивидът се намира близо до това място. Потоците електричество се популяризират по повърхността и минават през индивида. Този тип удар от гръмотевица също е гибелен.

Можете ли да оцелеете след удар от гръмотевица

Изненадващо е, че някои хора оцеляват след удар от до един милиард волта. Те обаче сигурно ще получат съществени пострадвания, защото високите температури могат да причинят вътрешни изгаряния, да увредят органи, да раздерат кости и даже да нарушат функционалностите на нервната система. В резултат на всички тези пострадвания човек може да загуби зрението си, да остане неподвижен и да загуби паметта си.

Много хора остават със следи от разклоняващи се дървета по кожата си вследствие на удар от гръмотевица. Те са известни като „ фигури на Лихтенберг “ и „ цветя на мълнията “.

Белег от гръмотевица по тялото на мъж

Някои хора оцеляват даже след пряк удар на гръмотевица в главата. Един от тях през 2019 година е пътен служащ от Пенза. В един дъждовен ден той се канел да се качи на рейс, когато ненадейно бил ударен от мощния електрически разряд. Мъжът е останал с изгаряния по тялото от металните предмети по тялото, само че за благополучие е оживял.

Защо мълнията не постоянно убива хората

Наскоро учени организираха опит и откриха, че доста хора могат да се спасят от последствията от удар на гръмотевица в главата посредством мокра глава. Те допускат, че течният пласт основава обвивка, която поема по-голямата част от удара върху себе си. Така главата и жизненоважните органи в тялото получават по-малко напрежение.

За да ревизират това съмнение, създателите на научната работа основават два макета на човешка глава от материали, които имитират човешката тъкан. Те се състоят от три пласта, които съставляват скалпа, черепа и мозъка. Едната глава била суха, а другата – мокра.

Вляво е сухата глава, а вдясно – мократа глава. Както може да се види, мократа глава е претърпяла по-малко повреди

Изкуствените глави са били подложени на 10 високоволтови електрически разряда. По този метод учените са симулирали мощни удари на мълнии. Експериментът демонстрира, че до 97% от електрическия разряд минава през външната обвивка на двете глави. Но има основна разлика в това каква част от силата прониква навътре в главата. Мократа глава поема 33% по-малко сила от сухата глава. Може би това е факторът, който усилва възможностите за оцеляване при удар на гръмотевица тъкмо в главата.

Учените не са взели под внимание и обстоятелството, че човек може да носи бейзболна шапка или друга защитна дреха на главата си. Може би те ще проведат спомагателни проучвания, с цел да запълнят тази празнота в познанието.

Има и редица рядкости. В света има хора, които са били ударени от гръмотевица няколко пъти и са оживели. Рекордьорът измежду тях е мъж на име Рой Съливан, който съумява да преживее цели седем удара от гръмотевица. Той получава първото си изгаряне на 30-годишна възраст и по-късно става цел за боговете на гръмотевиците и мълниите до дълбока напреднала възраст. Първоначално ударите били считани за нелепи произшествия и мъжът може би даже си е помислил, че е роден с шанс. Когато обаче ударите почнали да следват един след различен той даже почнал да има вяра, че някакви зли сили желаят да го убият. Във всеки случай мъжът не е починал при гръмотевична стихия, а от естествена гибел.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР