Според статистиката микровълновата фурна е най-разпространеният кухненски уред. Около нея

...
Според статистиката микровълновата фурна е най-разпространеният кухненски уред. Около нея
Коментари Харесай

Митове и факти за микровълновата фурна

Според статистиката микровълновата фурна е най-разпространеният кухненски апарат. Около нея има редица легенди и забавни обстоятелства, които не са известни.

Един от тези легенди е, че в случай че се сложи желязна паница в микровълнова фурна, ще се получи гърмеж с огромна мощ. На процедура ще се повреди магнетронът поради искрите.

Металните принадлежности и съдове, които се намират в работеща микровълнова фурна, могат да я изкарат отвън строя. Мит е и че микровълновата фурна скапва храната.

Някои хора считат, че тя води до загуба на хранителни субстанции, само че това се случва при всеки тип топлинна обработка. Микровълновата фурна единствено нагрява храната, от което се получава изпарение на част от веществата.

Един от митовете, свързани с микровълновата фурна е, че тя може да провокира алергия към електромагнитни талази. Това, естествено, не е по този начин.

Мит е и че микровълновите печки са радиоактивни. Те, както слънцето и огъня просто нагряват храната. Печките излъчват микровълни, които провокират триене на молекулите на водата и по този начин се получава нагряването.

 Готвене с микровълнова

Мит е и че микровълновата фурна нагрява храната от вътрешната страна на открито. Всъщност микровълните се движат извън във вътрешността, като се задържат в горните пластове на храната.

Не е правилно и че микровълните не влияят върху сухи материали, които са на повърхността на продуктите, по тази причина тяхното нагряване се прави по-дълбоко.

Факт е, че в микровълновата фурна не може да се нагряват яйца. Това се дължи на обстоятелството, че в микровълновата не се нагряват херметично затворени течности, каквото е яйцето.

От мощното изпарение на водата в тях се получава високо налягане и те могат да се взривят. Не се предлага притоплянето на кренвирши в найлоновата им обвивка.

Водата в микровълновата може да се притопли. Колкото по-гладка и еднородна е вътрешната повърхнина на съда, в която топлите водата, толкоз е по-висок рискът тя да се излее на открито, като се претопли.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР