Според статистика от 2017 г., близо 30 000 са наркозависимите

...
Според статистика от 2017 г., близо 30 000 са наркозависимите
Коментари Харесай

Във Варна стана ясно: Тестове не ловят някои нови видове опасна дрога!


Според статистика от 2017 година, близо 30 000 са наркозависимите в България на възраст сред 18 и 62 години.

Данните на Националния фокусен център бяха изнесени от Наталия Шулика, ръководител на съдружие " Отвори очи “.

" За страдание нямам доверие цифрата да се е снижила, даже в противен случай, имам вяра че се е нараснала. Освен това е значима и грижата и рехабилитацията за наркозависимите, което е също сериозен проблем. Ако приемем, че в страната има към 10 общности от резидентен вид, като лечебните общности и дневни центрове, които дейно със подвластни, та всяка една от организациите има не повече от 20 места. Тъй като сме дълготрайни стратегии нямаме опция да обхванем огромен брой подвластни. Грубо казано да сложим 300-350 индивида на година минават през тези центрове, което досещате се е незначително при 30 000 подвластни “, сподели още Наталия Шулика.

Тя показа още паниката си от появяването на нови опиати, които не подлежат на надзор от уредите, с които се тестват.
 " Вчера в центъра ни във Варна пристигна млад мъж, съпроводен от родителите си. Сподели, че е пушил някакъв чай, който не се знае какво съдържа. Предложихме му да му създадем тест, с цел да забележим в коя категория спада този чай, само че момчето сподели, че е безсмислено, тъй като негов другар, който е пушил от същия опиат си е правил тест, само че той е не е индикарал типа опиат. Това е съществено предизвикателство, тъй като ние даже не знаем, с какви опиати се борим, а камо ли да се криминализират “, сподели в умозаключение ръководителят на съдружие " Отвори очи “. 

" Моделът на лечебната общност го отличават мощно от други лечебни подходи. Ние се стараем да влияем мощно върху процеса, когато става въпрос за зависими и зависимости, законодателни промени, тъй като се оказват огромни пропасти сред обособените институции. Възрастовата граница също доста падна на засегнатите лица, при нас постъпват веч
" В последно време ние не се сблъскваме толкоз с опиатната взаимозависимост, колкото с една тежка корист с производни на амфетамина, най-много метамфетамини, които всекидневно вървят в компанията и на големи количества алкохол. Това поражда едни нови провокации пред лечебните общности, тъй като подвластният от хероин ще ни се види като разходка в парка спрямо някой подвластен от метамфетамини. Тепърва нуждата от психиатрична помощ ще бъде доста по-съществена, тъй като при хероинова взаимозависимост не се стига до такива психиатрични положения, само че от позиция на метамфетамин и кокаин, това към този момент предписание. При използването на стимуланти имаме доста случаи, свързани с психози. При тази приложимост имаме доста по-високо равнище на нападателно държание и риск от пътнотранспортни катастрофи заради приложимост на тези субстанции ", обясни д-р Борислав Станчев от общинската дирекция " Превенции “.

Повече вижте във видеото!

 

 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР