Според Специализираната прокуратура депутатът от БСП Елена Йончева, която вчера

...
Според Специализираната прокуратура депутатът от БСП Елена Йончева, която вчера
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата: Йончева е знаела за престъпния произход на парите

Според Специализираната прокуратура депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева, която през вчерашния ден беше упрекната в пране на пари, е знаела за незаконния генезис на средствата, превеждани в ръководеното от нея сдружението - „ Офроуд “ ООД.
 Елена Йончева е упрекната в пране на пари  Елена Йончева ще си даде имунитета, само че видя скица за заплашване и принуда против нея  Цацаров изиска имунитета на шестима депутати - измежду тях са Елена Йончева и Марешки
В хода на следствието на Специализираната прокуратура е открито, че едноличен притежател на капитала на „ Авторска телевизия “ ЕООД е Елена Йончева. На 17.04.2012 година Йончева е взела решение представляваното от нея комерсиално сдружение да учреди взаимно с офшорната компания „ Далий Трейдинг Лимитид " новата фирма „ Офроуд “ ООД.

В решенията на управителните органи на двете търговски сдружения е посочен размерът на капитала на новосформираното – 10 000 лв.. Начинът на систематизиране на дружествените дялове е по равно по 5 000 лв. за всяко от сдруженията. „ Далий Трейдинг Лимитид “ се е задължило против записаните 50 дружествени дяла от капитала на „ Офроуд “ ООД да извърши парична вноска в размер 5 000 лв.. Поело е обвързване да направи и парична вноска в размер на 310 000 лв., които да бъдат отнесени във фонд „ Резервен “. „ Далий Трейдинг Лимитид “ се е задължило още след основаване на „ Офроуд “ да направи и спомагателна парична вноска в размер на 250 000 евро или тяхната левова равноценност в период от 1 година, при годишна рента 5 %.

На 23.04.2012 година Елена Йончева е определена за шеф на новоучреденото сдружение " Офроуд " ООД. В това си качество, тя е сключила с „ КТБ “ АД Рамков контракт за платежни услуги за Юридическо лице и Едноличен търговец. Определена е като само лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „ Офроуд “.

На 13.06.2012 година и 22.06.2012 година от сметката на офшорно сдружение „ Далий трейдинг лимитид “ по две сметки на комерсиалното сдружение „ Офроуд “ са получени парични средства в общ размер 645 423.90 лв., като на първата дата са получени 315 084,21 лв., предопределени за фонд „ Резервен “ на сдружението, а на втората дата - 336 207,18 лв..

Специализираната прокуратура е събрала доказателства за произхода на преведените парични средства от „ Далий трейдинг лимитид “ на „ Офроуд “ ООД. Установено е, че това са средства, благосъстоятелност на „ КТБ “ АД, които са присвоени от три длъжностни лица, на които следва покачване на обвиняване. От извлеченията от разнообразни банкови сметки е открито, че тези парични средства са били преведени от „ КТБ “ АД в интерес на 5 в действителност следени от Цветан Василев търговски сдружения, измежду които е и „ Далии Трейдинг Лимитед “.

В интервала от 13.06.2012 година до 06.11.2014 година Елена Йончева, която само е имала право да се разпорежда с банковите сметки на „ Офроуд “ООД е изтеглила всички преведени по сметките на сдружението парични средства. Йончева е правила преводи за закупуване на аудио и видеотехника. Всеки месец е нареждала и теглила в брой и избраната от самата нея лична заплата като шеф на „ Офроуд “ООД в размер на по 12 720 лв. месечно.

Според обвиняването в инкриминирания интервал от време Елена Йончева в качеството си на длъжностно лице – шеф на „ Офроуд “ ООД, е получила по открити в „ КТБ “ АД две банкови сметки сумата от 333 000 евро и е спомогнала да бъде преобразувано това имущество в персонално, като е знаела, че то е добито посредством закононарушение – длъжностно заграбване. Специализираната прокуратура твърди още, че Йончева е имала съизвършител с букви Б. М., който също е притеглен като обвинен. Деянието е осъществено в осъществяване на решение на проведена незаконна група, като имуществото е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай.

Към сегашния миг „ Офроуд “ООД е без шеф, защото Йончева е поискала освобождението си и е без имущество и без парични средства по банковите сметки. Поради това, че съдружниците не са назначили нов шеф за повече от 3 месеца, в сходство с наредбите на Търговския закон прокуратурата е поискала преустановяване на сдружението.

Специализираната прокуратура взе мярка за неотклонение на Елена Йончева „ гаранция в пари в размер на 20 000 лв. “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР