Според специалисти, денят на преливането“ ще се случи в рамките

...
Според специалисти, денят на преливането“ ще се случи в рамките
Коментари Харесай

Очакват се сривове на интернет заради „Деня 768К“

Според експерти, денят на „ преливането “ ще се случи в границите на месец, само че събитието няма да провокира подобен световен срив в мрежата като този през 2014 година

След месец са вероятни „ каскадни “ сривове в световната мрежа (източник: CCO Public Domain)

Наближава основен миг за интернет, прочут като „ Деня 768К “, и някои мрежови админи изпитват терзания поради възможни спирания на уеб-услугите, подбудени от остаряло мрежово съоръжение.

Страхът им не е непростим. Много компании са взели ограничения да се предпазят от казуса. Въпреки това са вероятни някои „ каскадни “ сривове.

Какво е „ Денят 768К “?

Терминът 768К е образуван по прилика на „ Деня 512К “. Той се случи на 12 август 2014 година Тогава стотици интернет снабдители претърпяха срив, който костваше колосални вреди, поради неосъществени търговски покупко-продажби, изгубени такси и заплащания, пропуснати изгоди и други – всичко това поради липса на интернет връзка или загуба на пакети.

„ Денят 512К “ се случи, тъй като рутерите изчерпаха TCAM паметта* си за запазване на световната маршрутизираща таблица BGP. Таблицата съставлява файл, който съдържа IPv4 адресите на всички известни мрежи, свързани към интернет.

По това време огромна част от интернет се насочваше посредством устройства, които имаха памет за запазване на не повече от 512 000 интернет маршрута. Ала когато на 12 август 2014 година щатският телеком Verizon добави 15 000 нови BGP маршрута, това докара до ненадейно „ преливане “ на световната маршрутизираща таблица BGP над 512 000 реда – изведнъж.

При по-старите маршрутизатори се оказа, че файлът с таблицата за маршрутизация е „ претъпкан ” – разпределената му памет е незадоволителна. Това докара до обстановката, в която се получава срив на устройствата всякога, когато се пробват да четат или работят с файла. Засегнати бяха хиляди компании, в това число и огромни компании като Microsoft, eBay и други

Много от старите маршрутизатори след това получиха спешни „ кръпки “ на базовия си програмен продукт. Това разреши на мрежовите админи да зададат по-висок предел за размера на паметта, разпределяна за работа с световната таблица за маршрутизация BGP. Много мрежови админи последваха инструкциите в документите, предоставена по това време, и дефинираха нова горна граница за паметта: 768 000 или в резюме 768К.

Ето, че в този момент световната маршрутизираща таблица BGP е на път да доближи лимита от 768 000 за паметта, с която борави.

Според CIDR Report – уеб страница, който следи световната маршрутизираща таблица BGP, размерът на файла би трябвало да е 773 480 записа. Все отново тяхната версия на таблицата не е публична и съдържа няколко „ дубликата ”.

Един Twitter бот на име BGP4-Table, който също наблюдава размера на световната таблица за маршрутизация в очакване на „ Деня 768K “, дефинира действителния размер на файла на 767 392 записа, което на е на косъм от „ преливане “.

„ Денят 768К “ до един месец

Според експерти, денят на „ преливането “ ще се случи в границите на месец. Това е мнението на Аарън Глен, мрежов инженер в AAGICo в Берлин, и Джим Траутман, шеф на Neutral Internet Exchange на Северна Нова Англия, споделено пред ZDNet.

Според двамата специалисти, събитието няма да провокира подобен световен срив като този през 2014 година И Глен, и Траутман чакат да бъдат наранени най-вече по-малки, местни снабдители.

Подготовка за „ Деня 768K ”

Добрата вест е, че мрежовите админи знаят за „ Деня 768 ” от предостатъчно доста време. Повечето от тях са готови. Те са създали или подмяна на старите рутери с ново съоръжение, или са създали настройки на фърмуера, които разрешават на устройствата да се оправят с световната маршрутизираща таблица BGP и при надхвърляне на 768 000 маршрута.

Все отново експертите предизвестяват, че организациите, които работят с по-старо съоръжение, би трябвало да ревизират техниката си и да се приготвят. Някои клиенти, които в остарели времена са купили хубави, качествени устройства от висококласни марки, ги употребяват и досега без проблем и не са склонни да ги подменят – точно те би трябвало да извърнат внимание на задаващия се проблем.

Към момента не е известно какъв брой или какъв дял от устройствата по света и надлежно какъв брой мрежи ще бъдат наранени от „ Деня 768К “.

* TCAM памет – „ трикомпонентна памет за търсене на наличие “ – специфичен тип компютърна памет, която се употребява в избрани високоскоростни приложения за търсене. Известна е още като асоциативна памет или асоциативно предпазване. Тя съпоставя входящите данни с таблица от към този момент съхранени данни и връща адреса на съвпадащите данни. В базовия си тип е двоична. Има и троична (трикомпонентна) памет, която с изключение на единици и нули употребява и трети стаус – „ Х “, което значи „ няма значение “ по отношение на един или няколко бита от съхраняваната дума. Това прибавя еластичност в търсенето. Например, трикомпонентната памет за търсене на наличие може да запише думата „ 10XX0 ” и тогава при търсене ще съответстват всички тези разновидности: 10000, 10010, 10100 и 10110.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР