Според специален доклад 90% от бебетата са изложени на силно

...
Според специален доклад 90% от бебетата са изложени на силно
Коментари Харесай

90% от бебетата в ЕС изложени на риск от токсични пелени. Спират ли ги?

Според специфичен отчет 90% от бебетата са изложени на мощно токсични химикали в пелените за еднократна приложимост. Проучването, извършено във Франция, допуска, че това може да докара до риск от съществено заболяване на по-късен стадий.

Агенция, наречена ANSES, тества най-продаваните марки пелени за еднократна приложимост и открива 38 „ доста рискови “ химикала в тези, продавани в цяла Европа. Повечето от химикалите нарушават хормоните, споделят анализаторите, което значи, че въобще не са безвредни, предава euronews.com.

Всяка минута в Европа се създават 1000 пелени. Пазарът е на стойност 7 милиарда евро годишно и е доминиран от две марки, Pampers (36%) и Huggies (2%).

Проучването пресмята, че над 14 млн. европейски деца може да страдат от „ евентуално доста тежки, променливи и латентни болести, засягащи качеството им на живот през целия им живот “. Това включва ракови болести, хипотетични ендокринни (хормонални) нарушавания и даже токсични за репродукцията резултати, засягащи плодовитостта. Децата са изключително уязвими към химикали, показва Световната здравна организация.

Ще забрани Европейски Съюз ли продажбата на токсични пелени?

След като проучването бе оповестено за първи път през 2020 година, ANSES продължи изследването си, като тества 9 съществени марки. Открит бил единствено един от въпросните химикали - формалдехид, което допуска, че фирмите въпреки всичко са реагирали по някакъв метод. Но и останалите рискови субстанции може да се върнат, тъй че организацията изиска от Европейски Съюз строго да ограничи химикалите в пелените.

Това предложение среща опозиция от институциите на Европейски Съюз. Блокът трябваше да отбрани потребителите, като одобри закон тази седмица, само че срокът бе пропуснат.

" Всеки ден родителите рискуват да изложат новородените си бебета на токсични химикали, просто като им сменят пелените. Не е тяхна работа да ревизират дали пелените, които употребяват, може да са токсични или не “, споделя Мария Арена, член на Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните в Европейския парламент и деятел по въпросите на химикалите. „ Европейски Съюз би трябвало да забрани тези субстанции в пелените и да обезпечи среда без токсични субстанции за всички. “

Европейската организация по химикали признава евентуалните опасности, като споделя, че въпросните химикалите не би трябвало да участват, само че твърди, че френските откриватели не са съумели да потвърдят риска за децата. Тази позиция обаче е неправилна, считат неправителствените организации. Вчера Европейската комисия пропусна законовия период за отговор на френското предложение, забавяйки отбраната на потребителите с месеци или години.

21 неправителствени организации, като Plastic Soup Foundation и Client Earth, писаха до Европейска комисия, че последствията за здравето на децата може да бъдат необратими и че те би трябвало да забранят химикалите. Менструалните и други хигиенични артикули са направени от същите материали и също съставляват заплаха.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР