Според социологическо проучване на Market Links от 2023 г., малко

...
Според социологическо проучване на Market Links от 2023 г., малко
Коментари Харесай

70% искат забрана на клетките за животни

Според социологическо изследване на Market Links от 2023 година, малко над две трети от българските жители считат, че България би трябвало да поддържа последователното преустановяване на индустриалното развъждане на животни в кафези в Европейски Съюз, и повече от половината биха дали своят вот за политик, който отстоява тази позиция.

 

Милиони животни годишно в Европа прекарват живота си или елементи от него, затворени в кафези. Клетъчното развъждане визира кокошки носачки, майки свине, телета, пъдпъдъци, зайци, патици и гъски в индустриални ферми.

„ Отглеждането на чувствителни, интелигентни създания в тесни кафези, където те даже не могат да се извърнат, да се протегнат или да се погрижат за дребните си, е същински призрачен сън. Затварянето в клетка предизвиква на животните дистрес, извънреден физически дискомфорт, психически нарушавания и страдалчество. Тази процедура няма място в 21-ви век и всички ние като общество даже интуитивно го разбираме ”, споделя Елиа Тилева, деятел от гражданската организация „ Невидими животни ”.

Проучването на Market Links адресира:
интерес към тематики, свързани с права на животните;възприемани етични проблеми, свързани с индустриалното развъждане на животни;нагласи към права на животните;възгледи за пътя към реализиране на по-хуманни и устойчиви модели;нагласи към модели за промени на потребителското поведение;нагласи към отпадането на клетъчното развъждане на животни;нагласи към политическо посланичество на устойчивите хрумвания.
Резултатите от изследването сочат, че:

82% от хората поддържат изказванието, че животните, употребявани в хранително вкусовата промишленост, имат правото да живеят отвън кафези и в естествена или покрай естествената среда; малко над две трети (70%) считат, че България би трябвало да поддържа последователното преустановяване на индустриалното развъждане на животни в кафези и развъждането им в по-здравословни и хуманни условия – както и в други страни от ЕС; болшинството от респондентите – 59% , биха дали своят вот за политик, който отстоява идеята животните, отглеждани за месо, яйца и други скотски артикули, да не се отглеждат в кафези и при нездравословни условия; съгласно две трети от респондентите (68%) от страната или Европейски Съюз и законите, които се одобряват, зависи в най-голяма степен да се трансформират стандартите за хуманно отношение, тъй че да се приключи напълно развъждането на животни в клетки; съвсем половината от пълнолетните българи (46%) биха предпочели артикули на компании, които отглеждат животните в своите стопанства при по-добри условия и с по-хуманно отношение, даже и цената да е по-висока, а още 37% биха предпочели такива артикули по принцип, само че според от това какъв брой по-висока ще е цената.

За задачите на проучването са интервюирани 1014 респонденти (18+ години) чрез директно изявление и онлайн панел.

„ Българските жители явно не са безразлични към страданието на животните в индустриални ферми. Вижда се, че възбраната на клетките е мечтана смяна от болшинството от хората и че обществото държи на по-хуманно отношение към животните, контролирано от закона. Време е политиците да се вслушат в гласа на народа и да поддържат тази стъпка напред както на равнище Европейски Съюз, по този начин и на национално равнище ”, разяснява Стефан Димитров, също деятел в „ Невидими животни ”.

Проблемът към този момент беше адресиран на равнище Европейски съюз единствено преди няколко години чрез Европейската гражданска самодейност „ Край на клетките ”, събрала общо над 1,4 милиона подписа. Към момента обаче дейности за влизане в действие на сходна смяна не са подхванати – нито в Европа, нито в България.

„ Не е задоволително да имаме вяра, че е вярно животните да бъдат третирани по-добре – време е като общество да действаме, с цел да отстояват политиците това мнение, което явно множеството хора припознават. Предстоящите европейски избори през юни са опция точно за това: да премахнем разминаванията сред вярванията ни като общество и дейностите на тези, които следва да ни съставляват в Брюксел. ”, добавя Стефан от „ Невидими животни ”.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР