Според социолога и политически анализатор Андрей Райчев по-същественият въпрос е

...
Според социолога и политически анализатор Андрей Райчев по-същественият въпрос е
Коментари Харесай

Андрей Райчев: ПП-ДБ ще платят сметката за кабинета с ротационен премиер

Според социолога и политически анализатор Андрей Райчев по-същественият въпрос е за какво водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се съгласява на това нещо и за какво " Продължаваме промяната-Демократична България " го желаят. Борисов излезе от изолацията, тъй като този, който го арестува, в този момент му споделя ела да създадем държавно управление. На Политическа партия задачата била властта – неправилна цел, тъй като нямат условия за нея, посочи Райчев в ефира на bTV.

Според него след деветия месец може и да няма ротация, а Борисов да изиска нови предварителни парламентарни избори. Главната последица е, че Политическа партия ще бъде подложена на чудовищно вътрешно напрежение и ще се получи една двигателна сила от Демократична България, която ще взима от Политическа партия, а " Възраждане “ също ще завоюват. ПП-ДБ ще заплати сметката за кабинета с ротационен министър председател, проучва Андрей Райчев.

ПП-ДБ получават власт на хартия, което е унищожително за тях. Това се споделя преяждане с власт – когато получиш прекомерно доста власт, стартира да те боли коремът и повръщаш, посочи Андрей Райчев.

Според него, с цел да стане съюз с Политическа партия Борисов направи действителни договаряния с другите партии, с цел да покаже, че и с другите можело. " Никакъв проект Б нямаше, а всичко се правеше, с цел да стане проект А “, разяснява Андрей Райчев.

За Райчев това е политическа победа на Борисов, само че е изгубил политически съдружник като Иван Гешев, заплати връзките си с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Борисов съвсем всичко хвърли, с цел да завоюва това нещо. Местните избори са огромно тестване за Борисов, в случай, че господства на всички места. Предстои да забележим кой ще го победи на локалните избори, сподели още Андрей Райчев.

Според преподавателя по Конституционно право проф. Пламен Киров държавно управление на ротация - такова нещо не може да стане. Може да има ротиращи се държавни управления, само че не и ротиращи се министър-председатели. Оставката на министър-председателя влече оставката на цялото държавно управление, като ще се мине още веднъж процедурата за образуване на ново държавно управление с нов министър-председател и тогава Народното събрание с първия мандат на ГЕРБ-СДС ще би трябвало да образува ново държавно управление, изясни той.

Политическите премествания в други условия са рискови. Принципите на ротация може да се трансформира в главен парламентарен принцип – да ротираме президент, основен прокурор. Не можем да гледаме отнякъде образци и да ги прилагаме у нас, разкритикува проф. Пламен Киров.

Според него в държавното управление на ПП-ДБ с втория мандат ще има единствено една символна фигура от ГЕРБ-СДС – Мария Габриел. Това ще е едно държавно управление на Продължаваме промяната и какво остава за ГЕРБ? ГЕРБ ще гласоподават и ще съумеят да образуват държавно управление, чакат проф. Пламен Киров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР