Според социалния министър Бисер Петков Бисер Петков е министър на

...
Според социалния министър Бисер Петков Бисер Петков е министър на
Коментари Харесай

Министър Петков: Максималният размер на пенсиите не е дискриминация

Според обществения министър Бисер Петков Бисер Петков е министър на труда и обществената политика. Роден е на 6... към профила оптималният размер на пенсиите не е дискриминация. Петков сподели това по време на парламентарния надзор.

Той цитира решения на Конституционния съд, на Европейския съд по правата на индивида, както и на Комисията за отбрана от дискриминирането, съгласно които съществуващият таван на пенсиите в България не е дискриминация.

От 2019 година пада таванът на новоотпуснатите пенсии, а за пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2018 година, оптималният размер ще се дефинира от 1 юли 2019 година в размер от 40 на 100 от оптималния застрахователен приход за същата календарна година. В момента оптималният размер на пенсиите е 35 на 100 от оптималния застрахователен приход.

Към момента има към 55 хиляди пенсионери с пенсии, лимитирани на 910 лева Съгласно наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване, от 1 юли 2019 година техните пенсии ще се усилят до 1040 лева Това се равнява на 40 на 100 от оптималния застрахователен приход за актуалната година. От тях, към 25 хиляди души ще получат действителните си размери, а останалите близо 30 хиляди ще останат лимитирани на 1040 лева

Бисер Петков разяснява, че до момента увеличението на тавана беше разследване от увеличението на размер на оптималния застрахователен приход, а от 2019 година се усилва и коефициентът на заменяне, от което ще завоюват всички пенсионери.

Увеличението на оптималния размер на пенсиите има значими финансови последствия за бюджета на ДОО и обилни обществени резултати за пенсионерите, добави министърът. Той осведоми, че единствено за 2019 година мярката ще докара до спомагателни разноски за ДОО за към 32 милиона лв. за второто полугодие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР