Според собствените тестове на ARM, процесорът с ядра Cortex-A76 вече

...
Според собствените тестове на ARM, процесорът с ядра Cortex-A76 вече
Коментари Харесай

Новите процесори на ARM ще могат успешно да конкурират чиповете Core i5

Според личните проби на ARM, процесорът с ядра Cortex-A76 към този момент почти подхожда по продуктивност на клокнатия Core i5-7300U, разсейвайки освен това по-малко от 5 W топлота. Чипът на Intel има TDP 15 W.
ARM процесорите обичайно се употребяват в смарт телефоните и таблетите, само че напоследък производителите на лични компютри, като да вземем за пример Asus и HP взеха решение, че продуктивността и ниската консумация на тези чипове са изцяло подобаващи за преносимите компютри.

Виждайки това състояние на нещата, компанията ARM анонсира нови процесорни архитектури, особено предопределени за конкуренция с Intel и AMD в преносимите компютри и десктоп компютрите от 2019-2020 години. Според ARM, новите чипове напълно ще могат да се съпоставят и даже да превъзхождат процесорите на Intel в еднопоточна продуктивност.
ARM анонсира две нови архитектури: Deimos : 7 нанометров софтуерен развой, ще се употребява през 2019 година Hercules : 7 и 5 nm. 2020 година


Всички тези нови процесори ще употребяват новата технология DynamiQ , която ще размени сегашната big.LITTLE.

Засега е мъчно да се каже, до каква степен действителните компютри с ARM процесори ще могат да се състезават по продуктивност със общоприетите компютърни системи, основани на х86 чипове. Ясно е, че множеството програмен продукт се написа и усъвършенства за х86 и тези стратегии ще употребяват емулация с цел да работят с ARM. Това незабавно ще даде преднина на х86 архитектурата. Можем да погледнем действителните PCMark 8 Work 3.0 бенчмаркове на елементарните процесори спрямо ARM. Всички проби са направени при истинската резолюция на всеки таблет или преносим компютър:

Виждаме, че мощният актуален ARM процесор Snapdragon 835, създаван от Qualcomm, е доста по-слаб даже и от система със Celeron N3450. Основните аргументи за това закъснение са главно две: с изключение на режима на емулация, броят на ядрата в ARM процесорите са по-малко спрямо представителите на семейството Core.

Но ARM има намерение да отстрани това обидно неразбирателство в своите последващи процесорни архитектури, при които процесорите ще се изготвят посредством 7 и 5 нанометров софтуерен развой. Към 2019-2020 години компанията има намерение да догони и изпревари по продуктивност процесорите Core i5-4300U, Core i5-6300U и Core i5-7300U, а траекторията на развиване на ARM процесорите ще надмине кривата на Закона на Мур. Според компанията, още преди излизането на Cortex-A76, и по този начин se nabldawa годишен приръст на производителностta от към 20%. А след излизането на Cortex-A76, годишният приръст ще се усили още повече.

И по този начин, пресметнато от 2016 до 2020 година, продуктивността на ARM чиповете ще се усили 2,5 пъти. Тоест, процесорите с архитектура Hercules ще бъдат 2,5 пъти по-бързи от Cortex-A73. Основният растеж на продуктивността се изяснява с прехода от 16 към 5 нанометров софтуерен развой. Този растеж се изяснява и с другите систематични усъвършенствания, които ARM непрестанно показва.
 ARM
Разликата в продуктивността на Intel и ARM процесорите последователно се нивелира. Според личните проби за продуктивност на ARM, новите чипове с Cortex-A76 ядра, към този момент са се изравнили с процесора Core i5-7300U, само че разсейват по-малко от 5 W (TDP), спрямо 15-те вата при чипа на Intel.

Лаптопите като да вземем за пример Asus NovaGo към сегашен ден употребяват доста по-малко сила и работят доста по-дълго с едно зареждане. Очаква се това предимство да се запази, когато мощността на ARM процесорите внезапно ще нарасне.

ARM очевидно разчита, че нейните процесори ще станат също толкоз известни в преносимите компютри, колкото в този момент са известни в смарт телефоните и таблетите. Това е напълно разумна и целенасочена агресия. Както и таблетите, преносимите компютри се употребяват най-вече в мобилен режим, без да са включени към електрическата мрежа. В този режим ARM устройствата ще могат да работят няколко дни с едно зареждане. Освен това, водещ производител на ARM чиповете е Qualcomm. Най-вероятно тя ще стане и най-големият производител на 5G модеми. Това ще даде в допълнение предимство на ARM преносимите компютри, които напълно скоро ще могат да се употребяват в непрестанен 5G режим.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР