Според сегашния закон, във всички секции с над 300 избиратели

...
Според сегашния закон, във всички секции с над 300 избиратели
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Машинно гласуване има там, където хората са неграмотни

Според настоящия закон, във всички секции с над 300 гласоподаватели би трябвало да има единствено машинно гласоподаване. Това съобщи в ефира на изборният специалист проф. Михаил Константинов.  

По думите му, в настояванията на протестиращите има несъгласие - от една страна, те желаят машинно гласоподаване, а от друга - незабавно избори. За два месеца обаче няма по какъв начин да се обезпечи тази логистика, изясни специалистът. 

Машинно гласоподаване има там, където хората са необразовани - просто тъй като те не могат да попълнят документ, изясни специалистът. Той даде образец с Индия, където на екрана на машината има картинки и портрети на претендентите, защото там половината население е необразовано, по тази причина се гласоподава по този начин. 

" В Европа такова нещо като машинно гласоподаване няма. Категорично считам, че би трябвало опцията за хартиено гласоподаване да се резервира. Представете си, в случай че човек, който не е пипал компютър през живота си, влезе да гласоподава машинно, а машината въпреки всичко е тип компютър, какво прави той, най-малкото ще отнеме време. Само в Естония гласоподават по интернет, тъй че и това не е доста публикувано. Няма система, която да не може да бъде хакната и поради това множеството страни го заобикалят ", изясни проф. Константинов.

Според него обаче, отдалечено гласоподаване ще има. " Светът върви натам, въпросът е, че не може да стане незабавно. Чувалите нямат нищо общо с гласуването, броенето става в секциите, тъй че когато видите някой с чувал - той носи отпадък ", добави още проф. Константинов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР