Според руския външен министър Сергей Лавров Русия може да обмисли

...
Според руския външен министър Сергей Лавров Русия може да обмисли
Коментари Харесай

Русия: Може да се върнем към договора Открито небе, ако САЩ направят същото

Според съветския външен министър Сергей Лавров Русия може да обмисли завръщане към интернационалния контракт " Открито небе ", допускащ полети за наблюдаване на военни обекти, в случай че Съединени американски щати трансформират решението си за излизане от него, съобщи Асошиейтед прес.

Москва разгласи предишния месец, че ще напусне контракта " Открито небе ", след излизането от него на Съединени американски щати предходната година, и добави, че съветските оферти за опазване на контракта след напускането му от Съединени американски щати са срещнали студен банкет от страна на съдружниците на Вашингтон, предава Българска телеграфна агенция.

След диалозите си през днешния ден с в Москва с Ан Линде, министър на външните работи на Швеция, която е ротационен ръководител на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), Лавров загатна, че Русия към момента може да обмисли завръщане в контракта.

По думите му в случай че Съединени американски щати напълно се върнат към спазването на контракта, Руската федерация " ще бъде подготвена да обмисли градивно тази нова обстановка ". Лавров означи също, че въпреки Русия да е декларирала желанието си за излизане от контракта, тя към момента публично не е изпратила съответните уведомления на другите страни по него.

Изявлението на Лавров идва единствено дни, откакто Москва и Вашингтон реализираха съглашение в последната минута за удължение периода на деяние на последния останал в действие двустранен контракт за надзор на нуклеарните въоръжения Нов СТАРТ, който трябваше да изтече на 5 февруари.

Когато американският президент Джо Байдън и съветския му сътрудник Владимир Путин организираха телефонен диалог предходната седмица, те са обсъждали контракта " Открито небе " наред с други тематики, заяви Кремъл без повече детайлности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР