Според резултатите от първия тур на изборите, който се проведе

...
Според резултатите от първия тур на изборите, който се проведе
Коментари Харесай

Чехия избира президент, ще повлияят ли изборите на геополитиката?

Според резултатите от първия тур на изборите, който се организира в събота, 14 януари, главните гласове бяха разпределени сред претендента за президент Петър Павел, който получи 35,4% от гласовете, и Андрей Бабиш с 34,99%. Победителят ще бъде избран дефинитивно на втория тур на изборите, който би трябвало да се организира след две седмици.

Избирателната интензивност на този първи тур беше относително скромните 69%. Според настоящото законодателство спечелилият би трябвало да получи повече от 50% от гласовете. Друг претендент за президент - Дануше Нерудова от Зелената партия, завоюва едвам 13,9% от гласовете.

Възможно е да има два сюжета за втори тур - или Павел и Бабиш да имат почти идентични числа, или единодушието на Нерудова да трансферира гласовете си на Павел. Бившият военачалник от НАТО Петър Павел, 61, победи 68-годишния някогашен министър председател Андрей Бабиш с дребна разлика в първия тур на президентските избори в Чехия.

При първия вид е допустима безкомпромисна позиция на губещата страна, изключително в случай че има обстоятелства за манипулиране на гласовете на гласоподавателите. След сполучливите цветни революции, оркестрирани от Съединени американски щати в разнообразни страни, оспорването на успеха се трансформира в нещо като ново обикновено.

Предвид радикално другите визии за бъдещето на Чехия и рецензиите един към различен, това е изцяло допустимо. Но в случай че гласовете на Нерудова отидат при Павел, тогава успеха му ще бъде повече от оправдана. Нерудова споделя неприязънта на Павел към Бабиш, тъй че най-вероятно ще пропагандира за Павел.

„ Тук към момента има огромно зло и името му е Андрей Бабиш “, сподели тя на публиката по време на речта си.

Сега акцията продължава. В Twitter Павел благодари на поддръжниците си и даде обещание, че неговата страна ще се бори за достолепие, мир и ред в страната ни. Павел също предизвести Бабиш, като го назова популист и опасност:

„ Опасността е да стартираме да се плъзгаме освен към популизма, само че и да стартираме да се отклоняваме от курса, който следваме през последните 30 години, очевидно про-демократичен, прозападен, проевропейски “.

Бабиш не остана дебитор и съобщи, че „ Павел ще извършва единствено волята на държавното управление “, което назова „ асоциално “ поради желанието да се вдигнат налозите за чехите. Той прикани чехите да гласоподават единствено за него.

Бабиш, чиято партия ANO (Akce nespokojených občanů/Действие на недоволните граждани) е най-голямата в Народното събрание, даде обещание да окаже напън върху кабинета да даде повече помощ на семействата, борещи се с инфлацията и високите цени на силата.

Кой от двамата претенденти ще бъде по-приемлив за Русия? Като някогашен член на висшето управление на НАТО, Петър Павел мощно поддържа спомагателната чешка военна помощ за Украйна, както и приемането на еврото от Чешката република. Това е пореден евроатлантизъм. Очевидно с подобен президент антируската пропаганда ще се ускори.

Андрей Бабиш е спорна фигура. Съдът в Прага неотдавна го оправда за осъществяване на машинация с потребление на европейски дотации, предопределени да оказват помощ на дребния бизнес. Той беше упрекнат в заграбване на повече от 2 милиона евро дотации за Agrofert, неговия конгломерат за храни, химикали, строителство и медии.

Бабиш води популистка политика. Самият той е предприемач милиардер и сегашен член на чешкия парламент, като е бил министър-председател на страната от 2017-2021 година Що се отнася до военната помощ за Украйна, той се опълчи. Вместо това той предложи мирни договаряния. И в събота той удостовери тази позиция, като прикани за мирна среща на върха.

Теоретично неговата фигура би била по-изгодна за Москва.

Все отново би трябвало да се помни, че преди началото на специфичната военна интервенция в Украйна, актуалният президент Милош Земан зае твърда позиция в интерес на по-тесни връзки с Китай и Русия. След това промени реториката си. А дясноцентристкото държавно управление на Чехия се счита за един от най-верните поддръжници на Киев на Запад.

В Чешката република президентската власт е значително алегорична и има дребна или никаква изпълнителна власт. Не на последно място обаче той може да назначава министър-председатели и централни банкери, както и съдии от конституционния съд. Президентът автоматизирано става главнокомандващ на армията. Но във външните работи мненията на чешките президенти имат дребна тежест.

Превод: СМ

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР