Според резултатите от октомври 2022 г. цената на газа в

...
Според резултатите от октомври 2022 г. цената на газа в
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа е спаднала с една трета през октомври до 1246 долара за хиляда кубика

Според резултатите от октомври 2022 година цената на газа в Европа се е намалила с повече от една трета по отношение на края на септември и възлиза на към 1246 $ за 1000 кубически метра, съгласно данните на Лондонската фондова борса ICE за ноемврийските и декемврийските фючърси и изчисленията на ТАСС. Един от главните фактори за спада е извънредно топлото време в района, което забавя началото на отоплителния сезон.

Ако на 30 септември фючърсите на газ завършиха търговията на към 1884 $ за 1000 кубически метра, то на 31 октомври търговията затвори на 1246 $, което е с 34% по-ниско спрямо края на предходния месец.

Средната цена на газа в Европа през октомври е била към 1382 $ за 1000 кубически метра, а през септември - 2090.

Една от главните аргументи за този спад е приближаването на запасите в подземните газови складове (ПГХ) в европейските страни до най-много. Според Gas Infrastructure Europe към 30 октомври оборудванията за ПГХ в Европа са запълнени на 94,34%. Това е с 5,33 процентни пункта повече от междинното за тази дата за последните пет години. Сега те съдържат към 102 милиарда кубически метра газ, до момента в който оптималният потенциал на европейските газови складове е 107,7 милиарда кубически метра.

Запълването на подземните складове за газ бе реализирано посредством увеличение на доставките от различни на Русия снабдители и понижаване на потреблението на газ в индустрията.

Преди това страните от Европейски Съюз се ангажираха да запълнят оборудванията минимум с 80% до зимата на 2022-2023 година и с 90% през всички последващи зимни интервали. В същото време " Газпром " предизвести, че даже околните до оптималните газови ресурси в ПГХ на огромните европейски страни не им подсигуряват надеждно прекосяване на есенно-зимния интервал.

В поддръжка на европейските страни бяха и климатичните условия - октомври се оказа извънредно топъл, което докара до закъснение на началото на отоплителния сезон. Сега Европа изпитва пренасищане с газ, защото солидното струпване на доставки на ВПГ съответства с извънредно топлото време.

Също през октомври междинният дял на вятърното произвеждане в производството на електрическа енергия в Европейски Съюз се е нараснал доста - до към 18% по отношение на 13,5% през септември. Нарастването му води до по-малко потребление на газ за битови потребности и в индустрията, което от своя страна усилва скоростта на основаване на ресурси.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР