Според Репортери без граници в повечето страни в Европа за

...
Според Репортери без граници в повечето страни в Европа за
Коментари Харесай

Европейският парламент иска Фонд за извънредна подкрепа на медиите

Според ”Репортери без граници ” в множеството страни в Европа за 2020 година обстановката със свободата на медиите е ”добра ” или ”относително добра ”, като с най-високи индикатори са Финландия, Дания, Швеция и Нидерландия. България е единствената страна в Европейски Съюз, в която обстановката със свободата на медиите се прави оценка като ”лоша ”.
Депутатите от парламентарната комисия по просвета приканиха Европейската комисия да обмисли основаването на фонд за незабавна помощ на медии и на пресата в актуалната сериозна обстановка, оповестяват от Европарламента.

Вече са взети някои ограничения в поддръжка на свободата на медиите и за отбрана на публицистите. През март 2020 година Европейският съюз обезпечи 5,1 млн. евро за финансирането на планове за идентифициране и попречване на нарушавания на свободата на медиите, откриване на закани за плурализма и поддръжка на трансгранични следствия.

Кризата с ковид засегна мощно медиите в миг, в който те имат основно значение за обезпечаване на точна информация по отношение на епидемията.
Секторът е изправен пред мощен спад на приходите от реклами и Европейският парламент се безпокои, че влошаващата се финансова обстановка може да попречи на медиите да дават справедлива информация и да оборват митовете за епидемията.

В резолюция на 17 април депутатите обявиха, че опитите за дезинформация по отношение на COVID-19 съставляват сериозен риск за системата на опазването на здравето, че европейците следва да имат достъп до тествана и надеждна информация и че съществуването на свободни и самостоятелни медии с задоволително финансиране е належащо изискване за демокрацията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР