Според регистъра на аптеките, поддържан от агенцията по лекарствата, аптеките

...
Според регистъра на аптеките, поддържан от агенцията по лекарствата, аптеките
Коментари Харесай

Население на една аптека

Според регистъра на аптеките, поддържан от организацията по медикаментите, аптеките в страната са 3814. В 17 общини няма нито една аптека, а в други 37 има единствено една аптека.

Повече от половината аптеки са съсредоточени в огромните градове - в София са съвсем 1000, в Пловдив - над 230, а по повече от 100 аптеки има и в Бургас и във Варна. Интересно е, че Несебър е на пето място с 91 аптеки.

В 106 общини в страната има 3 или по-малко аптеки

Относително малко непрекъснато население на една аптека има в черноморските общини, защото в дейния туристически сезон популацията и хората, които обслужват те на процедура нарастват в пъти; аналогично е ситуацията в Банско.

В множеството общини на една аптека се падат сред 2 и 3 хиляди души. Почти всички общини, в които няма аптека, са в Северна България. Важно е да отбележим, че съществуването на аптека в множеството общини не значи, че достъпът до медикаменти в страната е добър. Много дребни обитаеми места нямат елементарен достъп до аптеки, а тук-там е проблем и неналичието на съответен превоз до огромната община.

Статията е на Института за пазарна стопанска система. Картата с обитаемоте места съгласно броя аптеки вижте тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1182)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР