Според Радев получаването на покана за започване на преговори за

...
Според Радев получаването на покана за започване на преговори за
Коментари Харесай

България чака дата за начало на преговорите за членство в ОИСР

Според Радев приемането на покана за започване на договаряния за участие ще е от изгода за цяла Югоизточна Европа

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Борисов и Домбровскис: До една година България може да е в ERM II

Страната е получила план на пътна карта от ЕЦБ, само че и изискване първо да се причисли към банковия съюз
26 апр 2018
Чии са тези пари

Европейската комисия и Народното събрание интензивно работят за нов тип облагане на огромните корпорации в Европа, макар терзанията на страни като България
24 ное 2017 България би трябвало да получи точна дата за старт на договарянията за присъединение към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и тази дата би трябвало да бъде в обозримо бъдеще. Това установи президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на организацията Анхел Гурия, излиза наяве от пресцентъра на президентството. Представителят на " клуба на богатите " изрази своята поддръжка за българската кандидатура, оповестиха от Министерския съвет.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз е интернационална организация на развитите стопански системи, която цели съдействие при намирането на решения на проблеми в икономическата и обществената сфера, региона на околната среда, образованието и пазара на труда. Значително внимание отдава на аналитичната работа, битката с прането на пари, укриването на налози и корупцията. Към момента 35 страни са част от организацията, измежду които 22 страни - членки на Европейския съюз. Последната, която получи банкет в " клуба ", беше Латвия през 2016 година Присъединяването на страната към Организацията за икономическо сътрудничество и раз е измежду външнополитическите цели на България, показват от държавната пресслужба.

Подкрепа за промени

Освен поддръжка за кандидатурата на страната за Организацията за икономическо сътрудничество и раз Гурия приветства и приемането от държавното управление на пътна карта, в която се прецизират дейностите, нужни за ускорение на подготовката за присъединение на България към организацията. Генералният секретар и Румен Радев означават, че страната е член на 10 разнообразни комитета и взе участие в 12 инструмента в границите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. " Въпреки че не е член на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, България ползва нейните стандарти и работи за това тези стандарти да се ползват и в нашия район ", акцентира Радев.

За участието в Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Членството в Организацията за икономическо сътрудничество и раз на процедура се преглежда като щемпел за качество, защото страните членки би трябвало да съблюдават високи интернационалните стандарти и получават постоянни отчети за положението на стопанските системи и развиването си. Приемането на страна в " клуба " би повишило доверието в нея на финансовите среди, което основава опция за по-голям приток на задгранични вложения.

Според Радев приемането на покана за започване на договаряния за участие ще е от изгода за цяла Югоизточна Европа и би дало " мощен сигнал за пътя, който би трябвало да се следва от останалите страни от нашия район ".

Стъпка по стъпка

Първата стъпка от присъединителния развой на страна към Организацията за икономическо сътрудничество и раз се подхваща или от съвета, който насочва покана, или от желаещата страна, която насочва молба. Генералният секретар дава подробна информация на съвета за кандидатстващата страна, след което съветът взема решение дали да стартира договаряния по присъединение или не. Генералният секретар предава решението на съвета на претендента. При позитивен отговор той приготвя пътна карта за присъединението, която би трябвало да се одобри от съвета, с което официално стартира " процесът за присъединение ". Пътната карта е по-скоро техническа, с информация за нужните съвещания с комисии и по какъв начин те ще правят оценка страната, график за срещите, лист със сферите, които генералният секретар ще прави оценка, изложение на формалните стъпки в процеса и нужните запаси, които страната би трябвало да задели за присъединението.

Допълнително съветът може да реши да добави документа с други условия от политическо и икономическо естество. Срокът за приемане на страна от началото на процеса лишава най-малко година, само че зависи напълно от преценката на съвета. Така да вземем за пример на Латвия лишава три години от началото на договарянията до самото участие, а на Полша и Словакия – надлежно две и шест.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР