Според публикувано изследване Арктика се е затоплила почти четири пъти

...
Според публикувано изследване Арктика се е затоплила почти четири пъти
Коментари Харесай

Проучване: Арктика се затопля 4 пъти по бързо

Според оповестено проучване Арктика се е затоплила съвсем четири пъти по-бързо от останалата част на планетата през последните 40 години.
В специфичен отчет от 2019 година експертната група на Организация на обединените нации по науките за климата съобщи, че Арктика се затопля " повече от два пъти повече от междинното за света " заради развой, прочут като арктическо увеличаване.

Това се случва, когато морският лед и снегът, които по натурален метод отразяват слънчевата топлота, се разтопяват в морската вода, която я гълтам.
Макар че измежду учените от дълго време съществува консенсус, че Арктика се затопля бързо, оценките варират според от изследваните времеви рамки и определението за това какво съставлява географската област на Арктика.

Екип от откриватели, основани в Норвегия и Финландия, проучва четири набора от температурни данни, събрани посредством сателитни изследвания от 1979 година насам - годината, в която сателитните данни стават налични - за целия арктически кръг.

Те откриха, че приблизително данните демонстрират, че Арктика се е затопляла с 0,75C на десетилетие, което е съвсем четири пъти по-бързо от останалата част на планетата.

" В литературата се приема, че Арктика се затопля към два пъти по-бързо от земното кълбо, тъй че за мен беше малко изненадващо, че нашата стойност е доста по-висока от нормалната ", споделя за Агенция Франс Прес Анти Липонен, съавтор от Финландския метеорологичен институт.

Проучването, оповестено в списание Communications Earth & Environment, откри обилни районни разлики в скоростта на стопляне в границите на Арктическия кръг.

Например евразийският бранш на Северния ледовит океан, наоколо до архипелазите Шпицберген и Нова Земя, се е затоплил с 1,25 °C за десетилетие - седем пъти по-бързо от останалата част на света.

Екипът открива, че даже най-съвременните климатични модели са предвиждали стоплянето на Арктика да бъде с към една трета по-ниско от това, което демонстрират следените данни.

Те обявиха, че това разминаване може да се дължи на това, че предходните моделни оценки са остарели заради продължаващото моделиране на Арктика.

" Може би идната стъпка би била да се прегледат моделите и аз в действителност бих се интересувал да видя за какво моделите не възпроизвеждат това, което виждаме при наблюденията, и какво въздействие оказва това върху бъдещите климатични прогнози ", сподели Липонен.

Интензивното стопляне в Арктика ще има освен мощно влияние върху локалните общности и дивите животни, които разчитат на морския лед, с цел да ловуват, само че и последствия в международен мащаб.

Ледената завивка на Гренландия, за която скорошни изследвания предизвестяват, че може да се приближи до " сериозната точка " на размразяване, съдържа задоволително замръзнала вода, с цел да повдигне океаните на Земята с към шест метра.

" Изменението на климата е породено от хората. Със стоплянето на Арктика нейните ледници ще се стопят и това ще се отрази на равнището на международния океан ", споделя Липонен.

" Нещо се случва в Арктика и това ще се отрази на всички нас. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР