Според публикация в Science Alert“ изследователите смятат, че са открили

...
Според публикация в Science Alert“ изследователите смятат, че са открили
Коментари Харесай

Учени смятат, че са открили изгубения континент Арголанд, разпаднал се на милиони парчета

Според обява в „ Science Alert “ откривателите считат, че са разкрили изгубения континент Арголанд - античен континент с диаметър над 3000 благи, който е липсващ преди повече от 115 милиона години. Континентът, който се е отделил от модерна Австралия, наподобява е задремал под източните острови на Югоизточна Азия. Досега учените се мъчеха да открият следи от изчезналия континент, като през вековете на търсене не успяваха да открият вкаменелости.

Континентът, чието име звучи като тематичен парк на Бен Афлек, основан на кино лентата " Арго " от 2012 година, наподобява е виновен за редица озадачаващи научни открития, в това число линията Уолъс. Линията на Уолъс служи като неидентифицирана до момента гранична линия, която разделя австралийската и югоизточната азиатска фауна една от друга, като оставя откривателите в неразбиране от твърдото разграничаване.

Сега, когато екип от учени от Университета в Утрехт, Нидерландия, открива следи от Арголанд под океана, геолозите подозират, че екологичните разлики в района могат да бъдат обяснени с фрагментацията на континента.

След като се е отделил от Австралия преди милиони години, Арголанд наподобява се е разпаднал на пъзел от милиарди части от по този начин наречените " лентовидни континенти ", който кара геолозите да се почесват по главите. Един от създателите на неотдавнашно изследване за района, Елдерт Адвокаат, изяснява, че екипът му е прекарал повече от седем години в конструиране на частите от тази мистерия, преди да бъде задоволително убеден, с цел да показа своите открития.

Екипът явно е направил пробив в мисълта си, когато е изказал концепцията, че Арголанд се е разпаднал на милиони части, когато се е откъснал от Австралия, а не както е при други континентални плочи като Африка и Южна Америка, които се разделят на две големи, само че равни части.

За Арголанд това разединение е приличало по-скоро на строшаване на стъкло, при което дребни фрагменти са потънали в океана и са се озовали на хиляди километри от останалите елементи. Тази затрупана панорама към пътя на земната маса оказа помощ на геолозите да сглобят по-ясна визия за траекторията на частите, като най-големите части евентуално се трансфораха в дребни островни маси край крайбрежията на Източна Индонезия.

След като това проучване евентуално ще разкрие истината за историята на Арголанд, учените считат, че най-сетне са съумели да се оправят изцяло с линията Уолъс, както и с редица географски загадки от района. Сега учените считат, че земните маси, които са потънали в океана след отделянето си от Австралия, са виновни за построяването на твърди бариери сред някои типове диви животни като торбестите и какаду, които се срещат в Австралия, и тигрите, слоновете и маймуните, които се срещат в Югоизточна Азия.

С новите научни открития, които се вършат всеки ден тук, на Земята, не се знае какви секрети от историята на планетите ще разкрием скоро. Независимо дали става въпрос за откриването на разтворени суперконтиненти като Арголанд, съществуването на извънземни светове, които се въртят в земната тога, или за далечни открития в необятния Космос, учените интензивно работят, с цел да разкрият тайните на живота преди човечеството.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР