Според публикации в австрийски медии Румъния блокира участието на Австрия

...
Според публикации в австрийски медии Румъния блокира участието на Австрия
Коментари Харесай

Румъния блокира Австрия за НАТО, а ние кога?

Според изявления в австрийски медии Румъния блокира присъединяване на Австрия в съвещания на НАТО. Двама офицери на австрийската войска чакат в Брюксел от седмици за акредитация в НАТО. Достъпът е занимателен от Румъния, която е поискала време за размисъл, оповестява публичното радио и телевизия ОРФ, написа Българска телеграфна агенция.

Смята се за несъмнено, че става дума за реакция в отговор на ветото на австрийското държавно управление, оповестяват през днешния ден ежедневниците „ Залцбургер нахрихтен “ и „ Оберйостерайхише нахрихтен “.

Припомняме, че Австрия не е част от Северноатлантическия алианс, само че като неутрална страна е показана в Партньорство за мир и в интервенции, координирани от НАТО, с мандат от Организация на обединените нации.

Румънската делегация в НАТО не е поискала да разяснява случая пред „ Залцбургер нахрихтен “. В мнение по случая представител на НАТО е оценил високо дългогодишното партньорство на Австрия и е декларирал: „ Разчитаме на Румъния и Австрия да решат тези двустранни проблеми, които биха засегнали активността на австрийски офицери на постове в НАТО. “

Министерството на защитата на Австрия „ се е свързало със съответните служби на НАТО посредством военното посланичество в Брюксел “, е декларирал представителят на армията Михаел Бауер пред вестника. Освен това министерството е в стеснен контакт с Министерството на външните работи и Федералното канцлерство.

Участието на Австрия в срещи на НАТО към този момент беше блокирано от Турция след 2016 година в продължение на години. Тогава повода беше австрийското несъгласие върху договарянията на Анкара за присъединение към Европейски Съюз.

Румънският министър-председател Марчел Чолаку наскоро ускори натиска върху Австрия и изиска до декември тя да утвърди присъединението на страната му към Шенген.

Ако Австрия гласоподава срещу присъединението на Румъния към Шенген на една от идващите две срещи на министрите на вътрешните работи и правораздаването на Европейски Съюз, той ще оспори решението пред Съда на Европейския съюз (СЕС), е декларирал министър председателят съгласно румънската осведомителна организация Аджерпрес, оповестява ОРФ.

Кога България ще спре да бъде непрекъснато в ролята на ищец, а ще предприеме ефикасни дейности, с цел да отбрани ползите си като пълноправен сътрудник в НАТО, както прави северната ни съседка.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР