Според проучвания сред българското население, публикувани през последните години, изненадващо

...
Според проучвания сред българското население, публикувани през последните години, изненадващо
Коментари Харесай

Дефицитът на витамин D води до депресия

Според изследвания измежду българското население, оповестени през последните години, изненадващо огромен % от нас страдат от дефицит на витамин D в организма. Това се открива посредством кръвен тест. Такъв недостиг се следи в световен мащаб и все по-силно притегля вниманието на учените и обществото.

Витамин D извършва доста и разнообразни функционалности в човешкия организъм. Има отношение към имунната система, развиването на костите (в детска възраст дефицитът му води до рахит), а дефицитът му се свързва и с някои типове рак. За да се синтезира в организма ни, е належащо задоволително количество слънчева светлина, по тази причина през зимата дефицитът е още по-осезаем. Витаминът се съдържа и в някои храни, като риба и яйца, само че наподобява потреблението им не е задоволителна, с цел да се поддържат нужните равнища в тялото.

Сега в Ирландия е било извършено проучване, в следствие от което учените открили, че дефицитът на витамин D може да увеличи риска от меланхолия с до 75% при хората на възраст над 50 години. Проучването е лишило четири години, през които били проследени 3965 души на възраст над 50 години. В края на интервала 400 от тях развили меланхолия, като тези, страдащи от недостиг на витамина, се оказали със 75% по-висок риск от пораждане на положението.

Учените считат, че би трябвало да бъде обърнато по-специално внимание на дефицита на този витамин и да се подобрят даваните насоки за приема му. Това би имало осезателен резултат върху психическото здраве на по-възрастните хора, а и освен. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР