Според проучване, публикувано от организация, свързана с терористичната групировка, през

...
Според проучване, публикувано от организация, свързана с терористичната групировка, през
Коментари Харесай

Хамас е прокудил поне 12% от населението в Газа

Според изследване, оповестено от организация, обвързвана с терористичната формация, през 15-те години, откогато Хамас е поела контрола над линията Газа, 12% от популацията на линията е избягало. Това както  изглежда е първият път, в който Хамас признава - индиректно - необятно публикуваната палестинска емиграция, откогато пое със мощ контрола над линията през 2007 година, съобщи израелската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

Докладът, направен от обвързвания с Хамас Съвет за интернационалните връзки, е оповестен през септември, само че ТПС се е срещнала със наличието му неотдавна. В него се твърди, че над 60 000 палестинци от линията Газа са емигрирали от нея през последните години, с цел да избягат от бедността и войната.

Докладът упреква израелската обсада на Газа за бедността в линията, която кара палестинците да бягат. Израел и Египет постановиха обсада на Газа през 2007 година, с цел да предотвратят контрабандата на оръжие.

Ивицата е била очевидец на няколко емигрантски талази, дължащи се на тежките равнища на безработица, възходящата беднотия, глобите, наложени от палестинската власт, и споровете с Израел, споделя документът. В него създателите му не признават властническото ръководство на Хамас като фактор,  който способства за това. " Газа се изпразва от жителите си ", настояват създателите на отчета.

Палестинската власт не разполага с данни за обсега на емиграцията от Газа при ръководството на Хамас. Досега Хамас криеше тези данни, което затрудняваше събирането на точни числа от правозащитните организации. Председател на управителния съвет на организацията, изготвила отчета, е Басем Наим, който е и високопоставена фигура в Хамас.

Различни оценки през миналата година хвърлиха известна светлина върху изселването от Газа. В интервала 2007-2021 година почти 236 000 палестинци са напуснали линията, заяви през лятото формалната осведомителна организация на Палестинската автономност - УАФА. Този брой е и към 12 % от общия брой на жителите на линията. Въз основа на тези числа наподобява, че от 2007 година насам всяка година Газа са напускали приблизително към 17 000 палестинци. 

Палестинците бягат от мрачната икономическа обстановка. 
Нивото на безработица в Газа е 74 %. Тези, които съумяват да си намерят работа, получават междинна годишна заплата от 250 $. Това слага 80 % от популацията на Газа под прага на бедността. В отчета на Съвета се отбелязва и доста нарастване на самоубийствата измежду младежите.

Мотивацията за емиграция е доста мощна и изследване от 2019 година, извършено от Палестинското централно статистическо бюро, разкрива, че 37 % от младежите в Газа желаят да емигрират. " Газа се трансформира в тресавище на обезверените и бедните ", съобщи палестински откривател пред ТПС. " Тези, които могат да изоставен, напущат ".

Някои палестинци отпътуват на лекуване, без да се върнат. Други заплащат подкупи в размер на хиляди долари на полицията на Хамас на граничния пункт Рафах с Египет.

Суми, достигащи 10 000 $ и повече, се заплащат на контрабандисти, които водят палестинците с лодки до Испания през Египет и Северна Африка или до Гърция или Турция, които са по-близо.

Турция е известна дестинация, защото цената на визата е единствено 150 $, а в Турция има огромна палестинска общественост от към 30 000 души. Смята се, че 30 % от емигрантите от Газа са пристигнали в Турция, макар че палестинците имат паспорт, който им разрешава да влизат в 37 страни без виза.

Пътуванията са изпълнени с рискове. От 2014 година насам повече от 360 палестинци са се удавили в гръцки и турски води.

През 2020 година следствие на ТПС разкри, че единствено в Белгия живеят 70 000 палестинци, от които 50 000 са пристигнали от Газа в интервала 2012-2016 година

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР