Според проучване е установено, че малък брой диви птици в

...
Според проучване е установено, че малък брой диви птици в
Коментари Харесай

Ловци на вируси откриха силно патогенен птичи грип в Ню Йорк

Според изследване е открито, че дребен брой диви птици в Ню Йорк са инфектирани със мощно патогенния вариант H5N1.

(Във видеото може да научите повече за: Нова вълна от птичи грип във Франция поражда опасения за смъртоносният вирус)

Това е първата широкомащабна оценка на птичия грип в градска популация от птици в Съединени американски щати. 

Макар че нормално считаме, че рискът за хората е максимален в селските региони, към места като птицеферми, изследването акцентира нуждата от информираност за други способи на заразяване.

Авторите на изследването акцентират, че новината не е мотив за паника и че няма причина да се счита, че обществеността в Ню Йорк е изложена на забележителен риск.

Highly Pathogenic H5N1 Flu Found In New York City Wild Birds By Citizen Scientists
— IFLScience (@IFLScience)
" Важно е да се спомене, че защото открихме H5N1 в градски птици, това не значи начало на пандемия от човешки грип. Знаем, че H5N1 се среща в Ню Йорк от към две години и няма регистрирани случаи при хора " , споделя съавторът доктор Кристин Марици в изказване.

Всъщност локалните здравни управляващи от известно време предизвестяват жителите да се пазят от всевъзможни птици, които наподобяват заболели, и да оповестяват за видяни заболели или мъртви птици. Този вариант на H5N1 попадна в заглавията на вестниците през последните месеци, откакто огнища на заболяването при говеда в млечни ферми в няколко щата доведоха до известия за инфектирани хора и котки.

Марици, който управлява Програмата за лов на вируси в Ню Йорк, и изследователският екип включват общността в плана си, с цел да получат по-добра визия дали и по какъв начин вирусът може да циркулира измежду градската птича популация в Ню Йорк.

" Птиците са от основно значение за определяне на грипните и други птичи вируси, циркулиращи в региона на Ню Йорк, както и за разбирането на това кои от тях могат да бъдат рискови както за други птици, по този начин и за хората. А ние се нуждаем от повече очи на терен - ето за какво присъединяване на общността е в действителност извънредно значимо " , споделя Марици.

Програмата е резултат от съдействието сред Icahn School of Medicine at Mount Sinai, Wild Bird Fund и BioBus - самодейност, която благодарение на преоборудван учебен рейс придвижва лабораторията в общности от възпитаници, които в предишното са били едва показани в науката.  

Местните гимназисти работят като платени стажанти с учени специалисти, които им оказват помощ като наставници. Те получават всички нужни защитни средства, с цел да излязат на терен и да съберат проби от птичи изпражнения, които по-късно оказват помощ да се изследват за съществуване на вируси. Проби се подаряват и от центрове за хуманно отношение към животните.

Между януари 2022 година и ноември 2023 година " Ловците на вируси " са събрали 1927 проби. Щамът на вируса H5N1 е уловен в проби от шест обособени птици, представляващи четири разнообразни типа: Канадски гъски (Branta canadensis), червеноопашати ястреби (Buteo jamaicensis), соколи скитници (Falco peregrinus) и пилета (Gallus gallus domesticus).

Анализът сподели, че са налице два разнообразни генотипа на H5N1 и че и двата са комбинация от клада 2.3.4.4b, който циркулира в Съединени американски щати от зимата на 2021-22 година, и ендемични северноамерикански варианти. Много мигриращи птици стопират в Ню Йорк по време на дългите си пътувания, което основава идеална опция за разбъркване на разнообразни варианти на вируса.

Въпреки че рискът за необятната общност остава невисок, въпреки всичко е значимо хората да знаят, че има евентуални пътища за предаване на птичия грип даже в градските региони и че жителите знаят по какъв начин да се предпазят.

Посланието на Марици е, че нормално е най-добре да се пазим от огромни групи диви птици: " Разумно е да останем нащрек и да стоим надалеч от дивите животни. Това включва и предотвратяване на домашните ви любимци от непосредствен контакт с диви животни ".

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР