Според прокурора Саркози съзнателно е нарушил законовия лимит за изборните

...
Според прокурора Саркози съзнателно е нарушил законовия лимит за изборните
Коментари Харесай

Осъдиха Никола Саркози на една година лишаване от свобода условно

Според прокурора Саркози умишлено е нарушил законовия предел за изборните разноски. " В това разсипничество нямаше нищо неизбежно “, разяснява прокурорът Бруно Ревел, „ то беше резултат от избор, изработен от претендента ".

 

На първа инстанция прокурорът е изискал присъда от една година отнемане от независимост, шест месеца от която са били условни, а през септември 2021 година някогашният президент е наказан дефинитивно на една година отнемане от независимост, макар че наказателният съд е изискал тази присъда да бъде поправена непосредствено в домакински арест под електронно наблюдаване.

 

За останалите девет обвинени, които са подсъдими наново по по този начин нареченото дело " Бигмалион ", носещо на името на компанията, която е провела предизборните срещи на десния претендент, прокурорът изиска присъди сред 18 месеца и четири години отнемане от независимост, всички условни, както и санкции сред 10 000 и 30 000 евро за някои от тях.

 

За разлика от съподсъдимите си, някогашният френски водач не е упрекнат за системата от подправени фактури, създадена за да се прикрие повишаването на разноските за акцията му до съвсем 43 млн. евро, когато законовият таван е 22,5 млн. евро.

 

Но в решението си на първа инстанция съдът е подчертал, че някогашният държавен глава е " траял да провежда предизборни срещи, като е желал по една среща дневно, макар че е бил документално предизвестен за риска от превишаване на законовия предел, а по-късно и за действителното превишаване. "

 

Никола Саркози, както и по време на първия развой, " пламенно отхвърли всякаква наказателна отговорност ", като осъди " басните " и " лъжите ". Той отхвърля акцията му да е " излязла отвън надзор ".

 

Саркози е изправен пред спомагателни правни проблеми, откакто през май беше наказан на три години отнемане от независимост, в това число една година затвор, по дело, обвързвано с подслушване - решение, което той апелира пред Върховния съд на Франция.

 

През 2025 година той ще се яви пред съда по съмнение за либийско финансиране на президентската му акция през 2007 година В началото на октомври му беше повдигнато обвиняване и по отношение на отдръпването на изказванията, направени от медиатора Зиад Такеддин.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР