Според прогнозите на епидемиолозите тази година грипният сезон може да

...
Според прогнозите на епидемиолозите тази година грипният сезон може да
Коментари Харесай

Проф. Нели Корсун: И грипът е непредсказуем

Според прогнозите на епидемиолозите тази година грипният сезон може да бъде по-тежък от предходния, по тази причина съветът им е да се предпазим в точния момент благодарение на противогрипните ваксини. Защо те са надеждна отбрана и по какъв начин да ги използван в изискванията на пандемия от COVID-19 изяснява проф. Нели Корсун, която завежда Националната референтна лаборатория " Грип и остри респираторни болести " към Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Проф. Корсун, какво е значимо да знаем за грипа и грипните епидемии в подтекста на COVID-19?

Сезонният грип е съществено респираторно заболяване и постоянно доста подценявано като предизвикателство за здравните системи и популацията. В съпоставяне с други инфекциозни болести сезонният грип има едно от най-големите въздействия във връзка с заболяемост и смъртност, засягащо най-вече възрастните хора и тези с хронични болести. Грипните епидемии предизвикват годишно сред 3 до 5 млн. тежки случая на болести и от 290 хиляди до 650 хиляди смъртни случая по света, като от време на време провокират и пандемии. Човечеството е претърпяло три грипни пандемии през ХХ век и една - през ХХІ век, като най-смъртоносна е пандемията Испански грип през 1918 година, която взима близо 40 млн. жертви. Последната грипна пандемия е през 2009/2010 година, като жертвите доближават 160 хиляди

През миналата година в редица страни, в това число и в България, бе следен забележителен спад на случаите на грип. Това се дължи главно на прилаганите противоепидемични ограничения против COVID-19, които оказаха резултат и върху разпространяването на грипните вируси.

Но, грипът е непредсказуем. Слабата циркулация на грипните вируси през предходната зима докара до намаляване на основания общ популационен имунитет и по тази причина може да се предвиждат повече и по-тежки случаи на грип през сезон 2021/2022 година, изключително при хората с хронични болести и тези на възраст над 65 година Тази година грипният сезон още веднъж съответствува с пандемията от COVID-19 и е извънредно значимо да се предпазим в точния момент.

Има ли потвърдени случаи на грип в България? Правят ли се комбинирани проби за грип и COVID-19 у нас?

До този миг в Националната референтна лаборатория " Грип и ОРЗ " при Националния център по заразни и паразитни заболявания няма потвърдени грипни вируси. Лабораторията разполага и употребява комбинирани проби за грипни вируси и за SARS-CoV-2 - причинителя на COVID-19.

Кои са рисковите групи, за които грипът е изключително рисков и то по време на Коронавирус пандемия?

Основно средство за профилактика на грипа и понижаване на заболяемостта, тежките затруднения от грип и смъртността, са актуалните противогрипни ваксини. Препоръчва се противогрипна ваксина да се ползва годишно на лица с нараснал риск от затруднения вследствие на грип: възрастни, навършили 65 г.; лица с хронични болести на дихателната система (ХОББ, астма и др.), сърдечно-съдовата система и черния дроб, с хронична бъбречна непълнота и заболели на хемодиализа, диабет, онкологични заболявания; бременни дами - когато и да е на бременността, както и деца на възраст от 6 месеца до 5 години. Противогрипни ваксини се предлагат също за лицата, живеещи в проведени колективи като профилирани институции за даване на обществени услуги, общежития и други, както и за лица с нараснал риск от заразяване по отношение на специалността им - медицински личен състав, транспортни служащи, чиновници в армията, полицията и други

Особено значимо е да се имунизират срещу грип всички, които работят в обществени домове от всевъзможен вид, изключително там, където са настанени възрастни хора.

Кои са най-честите затруднения в резултат на грипна зараза?

Грипът постоянно се възприема като елементарна респираторна зараза, която отминава за една седмица. В съпоставяне с другите вирусни респираторни инфекции (с изключение на COVID-19) обаче грипът протича по-тежко и по-често може да докара до затруднения: синузит, изострен отит на междинното ухо, изострен бронхиолит, бронхит, първична вирусна пневмония, вторична бактериална пневмония, фебрилни гърчове, енцефалит/ енцефалопатия, миоперикардит. Грипът може да провокира обостряне на съществуващите хронични положения или да докара до сърдечно-съдови затруднения като инфаркт и инсулт. Грипната зараза усилва с до 10 пъти риска от инфаркт и с до 8 пъти риска от инсулт седмица след преболедуването му. Сезонният грип оказва своята тежест и върху хората с диабет като усилва до 6 пъти риска от хоспитализации. Тежестта на грипа оттатък респираторната зараза се документира все по-добре и откривателите разгласяват от ден на ден данни всяка година.

Проф. Корсун, доколко противигрипните васкини са безвредни и ефикасни?

Противогрипни ваксини са въведени и се употребяват необятно от 1940 година, като напредъкът за обезпечаване на отбрана против сезонен и пандемичен грип е непрестанен. Те са потвърдено безвредни и ефикасни. Ежегодната имунизация оказва помощ за построяването и поддържането на имунитета на популацията против грип и в случай че бъде прекратена, огромна част от хората ще бъдат податливи на грип, когато неговата циркулация се ускори.

Кога е най-подходящото време за слагане на протвигрипна ваксина?

От 2019 година в България има утвърдена Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката против сезонния грип, като и тази година има обезпечени безвъзмездни ваксини за най-уязвимите - възрастните на и над 65 година Ваксините към този момент са тук, като тази година Министерството на здравеопазването обезпечи ваксини за 230 000 души. Всеки един може да се обърне към персоналния си доктор още в този момент, с цел да бъде ваксиниран. Сега е моментът за имунизация, с цел да може при възможното настъпване на грипната вълна при започване на идната година, да сме предпазени.

Ваксината против сезонен грип би ли ни предпазила от ковид?

Грипните вируси и коронавирусът - извършител на COVID-19, са съвършенно разнообразни вируси, представители на разнообразни вирусни фамилии, с друга конструкция и антигени. Ваксината против сезонен грип съдържа повърхностните белтъци (хемаглутинин и невраминидаза) на грипните вируси, против които организмът построява характерни антитела. Тези антитела не могат да ни предпазят от коронавирусна зараза. За обезпечаване отбрана против грип и COVID-19 човек би трябвало да се имунизира с двата вида ваксини - против грип и против ковид.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР