Според прогнозата инфлацията ще намалее, но ще продължи да се

...
Според прогнозата инфлацията ще намалее, но ще продължи да се
Коментари Харесай

The Economist: Присъединяването на България към еврозоната може да се отложи до 2026 г.

Според прогнозата инфлацията ще намалее, само че ще продължи да се усеща
Липсата на устойчиво държавно управление заплашва да отсрочи за 2026 година присъединението на България в еврозоната, и в цялостния режим на Шенгенското пространство, без значение, че водещите партии са обединени към концепцията, че тези две тематики би трябвало да са измежду водещите за ръководството. Това гласи част от августовската прогноза на " Икономист интелиджънс юнит " (Economist Intelligence Unit) за българската политика, ръководство и стопанска система до 2028 година, .

Програмата за финансови разноски ще продължи да е съвсем напълно подвластна от финансирането от Европейски Съюз и Плана за възобновяване и резистентност. В нея се прецизира, че е механически допустимо приемането на единната валута " в някакъв миг от 2025 година ", само че при положение, че до края на тази година бъде покрито условието за непоклатимост на цените и се образува устойчиво постоянно държавно управление. Водещият сюжет обаче е политическата неустойчивост и инфлацията над референтната стойност на Европейската централна банка да попречват процеса.

Според прогнозата на групата, издаваща сп. " Икономист " (The Economist) бизнес климатът ще продължи последователно да се усъвършенства, само че политическата неустойчивост и неразвитата инфраструктура в България ще я вършат непривлекателна по отношение на другите страни от Източна Европа.

От звеното за разбори припомнят, че страната е без задоволително задържало се на власт ръководство от 2021 година и в композиция с все по-раздробеният парламент това пречи за образуването и осъществяването на основни политики. " Социологически допитвания от юли сочат, че досегашните партии евентуално ще влязат в Народното събрание и има сериозен риск актуалната политическа неустойчивост да продължи и следващата година ", гласи част от прогнозата.
Инфлацията
По отношение на инфлацията, която е измежду основните терзания на българите, прогнозата е тя да намалее доста - от 9,5% през 2023 година на 2,7% тази година, което ще я приближи до 2,5% на еврозоната. Сред посочените аргументи е забавянето в повишаването на силата и храните, формиращи близо 1/3 от кошницата, по отношение на която се пресмята показателят на потребителските цени.

Според прогнозата ценовият напън обаче няма да изчезне изцяло. Ще остане на равнища приблизително 2,7% годишно до края на 2028 година - частично с помощта на бранша на услугите, двуцифреното повишение на заплатите и връщането на равнището на Данък добавена стойност за заведения за хранене и заведения. Следователно повишаването ще е по-високо от това в еврозоната.

Прогнозата на ЕЦБ за 2025 година е за 2,1%, а за 2026 година - 1,9% инфлация в еврозоната. По калкулации на EIU при потребителските цени инфлацията ще остане на същото равнище и следващата година (2,6%), следвана от 3% през 2026 година, 2,7% през 2027 година и 2,6% през 2028 година Българската стопанска система се чака да е измежду мощно представящите се в Европейски Съюз и несъмнено над междинното равнище за Европейски Съюз с последователно ускоряващия се растеж от 2,4% тази и идната година на 2,7%-2,9% до 2028 година

Главната причина за напредък продължава да е вътрешното търсене, захранвано и с повдигането на заплати и растящо по-бързо от износа.

Основният проблем е хроничният търговски недостиг, отчасти обезщетен от остатъка при услугите.
Войната в Украйна и изборите в Съединени американски щати  Снимка: AP/БТА
Войната в Украйна е различен фактор, на който се обръща внимание. Според прогнозата въздействието ѝ върху българската стопанска система ще понижава тази година, само че близостта с бойните дейности и несигурността в Черно море носи геополитически опасности.

Вероятността съветската експанзия да прерасне в световна война е оценена като ниска, а България е разказана от EIU като огромен производител на въоръжение за украинската войска и предстоящ снабдител на 155-мм снаряди, с твърда по отношение на Русия позиция и към този момент изпълнен ангажимент за 2% от Брутният вътрешен продукт разноски за защита. Анализаторите обаче допълват, че в случай че на президентските избори в Съединени американски щати победи Доналд Тръмп (това е водещият им сюжет все още на сформиране на доклада), Вашингтон ще притисне Киев и Москва да договарят скоро, откакто той влезе в Белия дом на 20 януари 2025 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР