Според преподавателите Детелина Милтекова извършва и системни нарушения на нормативните

...
Според преподавателите Детелина Милтекова извършва и системни нарушения на нормативните
Коментари Харесай

Родители и учители се оплакаха от системен тормоз от директорката на ОУ Христо Ботев край Хисаря

Според преподавателите Детелина Милтекова прави и систематични нарушавания на нормативните наредби - изтривала по над 200 отсъствия на възпитаници
Родители и преподаватели алармират, че краткотрайно изпълняващият длъжността шеф на главното учебно заведение " Христо Ботев " в хисарското село Паничери прави систематичен душевен тормоз върху учители и нарушава организацията на активността в учебното заведение и нормативните наредби.

Регионалното ръководство по образованието в Пловдив удостовери за установени нарушавания от шефа, предава .

Детелина Милтекова извършва длъжността шеф от ноември 2022 година със заповед на началника на Регионалното ръководство. Оттогава в образователното заведение има огромно текучество на преподавателите.

Някои от тях са напуснали поради неприятното отношение на шефа, други са били освободени от нея, а все още двама са с предизвестие за дисциплинарно уволняване.

" Тормоз върху учителите, тормоз всекидневно... Абсолютно всички нови учители... Получават инструктаж да не поддържат връзка със старите сътрудници, възбрана да почиват дружно, да ги качват в колите, в случай че на някой нещо му се наложи. Учителите, които са напуснали, са 7, още 4 в този момент ще изоставен, трима от непедагогическия личен състав са изгонени. И двама имат последно предизвестие за изпъждане, единият от които съм аз. Защо? Просто тъй като не съм комфортен ", споделя Христо Шивачев, учител по физическо образование и спорт в ОУ " Христо Ботев ".

" На 15 септември, като се изправихме тук 7 или 8 нови учители, по-късно стартира уволняване, без да направи човек нещо кой знае какво, си отива на другия ден ", споделя напусналият преподавател по математика Нено Тойков.

Преподавателите разказват, че шефът прави и систематични нарушавания на нормативните наредби.

" Директорката си разрешава да изтрива над 200 отсъствия на възпитаници, в случай че има 6 часа извършени за цялата година, тъй като тя е преподавател по осведомителни технологии. Пак ще са доста, не кара часове, има постъпил документ в счетоводството, разрешила си е да фалшифицира подписи на наши чиновници ", сподели още Христо Шивачев.

Заради огромното текучество на учителите и държанието на шефа родителите са преместили децата си в прилежащи учебни заведения.

" Не може през целия ден децата да стоят без печки, а тя да стои по тениска. Под всякаква рецензия е, откогато е пристигнала тя, мъчи се да замърли учебното заведение и да го затвори, само че ние в селото няма да го позволим това ", разяснява Гергана Асенова.

" Стояха на студено, казусът потегли, тъй като се сменяха постоянно учители и децата не желаеха да идват на учебно заведение... И ги реалокирах в Красново ", показва различен родител - Златка Китенова.

Директорът на учебното заведение отхвърли децата да нямат отопление в класните стаи. Тя изясни, че родителите са преместили децата си, тъй като не я харесват.

" Тази майка извън имаше проблем с посредника, пристигна и вика " Ще ви удрям ". Аз се уплаших, извиках полиция и тя се настрои против мен ", споделя Детелина Милтекова.

По отношение на текучеството на преподаватели в учебното заведение шефът споделя пред малкия екран, че няма проблеми.

" Кадрово сме обезпечени. Има двама преподаватели с предизвестие за уволняване. Това са двамата сътрудници, които с подписка желаеха да ме махнат. Счупени прозорци, когато той би трябвало да дежури, пуши цигара. Аз не съм тръгнала да ги махам, просто малко да се кротнат, те просто прекалиха ", декларира Милтекова

От районното ръководство по образованието показаха, че след получените сигнали от преподавателите и са направили две инспекции, след които са били установени редица нарушавания от шефа и тя е била осъдена с предизвестие за уволняване.

" Имаше открити нарушавания, свързани с публикация на работно място без същото да е свободно, имаше установени нарушавания при правене на щатни написания, несбъднат надзор върху работа на комисии за асортимент на учителите ", отбелязва Антоанета Пакова - шеф отдел РУО - Пловдив.

Регионалното ръководство удостовери, че има огромно текучество на личния състав в учебното заведение, имало и финансови нарушавания. В учебното заведение се образоват 34 деца. Община Хисаря също стартира вътрешен одит. От през вчерашния ден районния инспекторат по образованието разгласи конкурс за шеф на учебното заведение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР