Според председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България най-ниското

...
Според председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България най-ниското
Коментари Харесай

Работещите бедни се увеличават, Велев очаква повече от половината българи да са на минимална заплата

Според ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България най-ниското заплащане би трябвало да е сред 670 и 800 лв.

Догодина повече от половината българи ще получават минимална работна заплата. Това сподели ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в „ Здравей, България ” по Нова телевизия.

От 2025 година минималното заплащане у нас би трябвало да стане 1077 лв., само че някои работодателски организации оспорват това.

„ Искаме заплатите да порастват, само че вие анализирахте ли на какво се дължи този растеж? В държавното ръководство е 27%, а приблизително е 15,4% ”, сподели Велев и посочи, че растеж има най-много при заплатите на бюджетна прехрана и при минималната, което също е административно наложено.

„ Минималната заплата би трябвало да се получава от 5-6-7% от хората. Тя не е цел, тя не е някаква фантазия ”, съобщи шефът на АИКБ.

„ В резултат на неверно и погрешно прилагано законодателство за предходната година 45% са получавали минимална брутна работна заплата. Догодина повече от половината българи ще получават идентична – минимална работна заплата. Няма огромна стопанска система в света, която да има за цел минималната заплата да е половината от брутната междинна. В Америка е 30%. При нас брутната минимална ще бъде 67% от брутната междинна ”, посочи той.

 „ Казва ти се: „ Ще го назначиш на ето такава заплата ”. Няма значение, че той не може да го създаде това. А тази заплата е на практика равна на междинната в Смолян ”, посочи Велев.

По думите му минималното заплащане би трябвало да е сред 670 и 800 лева

Според него бизнесът стартира да се изнася. Той акцентира, че към този момент две огромни компании, с над 1000 служащи, са напуснали страната.

„ Просто медиите оповестяват за огромните компании. Този развой набира скорост. Има всеобщи съкращения, огромни компании се изнасят, дребните и междинните потъват в сивия бранш ”, сподели още Велев.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР