Според официалния представител на холдинга Сергей Куприянов, Газпром е готов

...
Според официалния представител на холдинга Сергей Куприянов, Газпром е готов
Коментари Харесай

Газпром нарече обвиненията за недостатъчни доставки на газ за ЕС безпочвени

Според формалния представител на холдинга Сергей Куприянов, Газпром е подготвен да доставя спомагателни размери газ по съществуващи дълготрайни контракти, предава ТАСС.

Обвиненията против Русия и Газпром за незадоволителни доставки на природен газ са неприемливи и безпочвени, европейските страни си основават проблеми. Това съобщи формалният представител на " Газпром " Сергей Куприянов в ефира на телевизионния канал " Русия-1 ".
Запасите понижават, цените порастват. Какво се случва на европейския газов пазар
Запасите понижават, цените порастват.
" Всички обвинявания против Русия и Газпром, че доставяме малко газ на европейския пазар, са безусловно безпочвени и неприемливи и погрешни. Или по-просто неистини и неистини ", сподели той.

Според Куприянов " Газпром " е подготвен да доставя спомагателни размери газ по съществуващи дълготрайни контракти. Цените на газа за тези доставки са доста по-ниски от спот цените, означи той. " Всички проблеми в Западна Европа са основани сами за себе си и няма потребност да упрекваме Газпром за това. По-добре е да се погледнете в огледалото ", добави формален представител на холдинга.

През 2021 година неведнъж бяха озвучени обвинявания против Русия по отношение на енергийната рецесия в Европа. По време на годишната конференция съветският президент Владимир Путин съобщи, че Русия не е превзела газовия пазар и предизвести своите сътрудници в Европа за заплахата от разрушение на системата от дълготрайни контракти за доставки на газ.

Глобалният газов пазар е изправен пред разкъсване на доставките на фона на внезапното възобновяване на търсенето в Азия и дефицит на потенциал за полутечен природен газ. Увеличеното търсене на газ в Азия провокира повишаване на цените и изтегли главното предложение на LNG, което способства за усилването на рецесията в Европа. Там обстановката се утежнява от ниските ресурси в газохранилищата.

На този декор цената на газа в холандския хъб TTF през есента на 2021 година за първи път в историята надвиши границата от 1000 $ за хиляда кубически метра. м, а през декември - и 2000 $ за хиляда кубически метра. м. Въпреки това цената на фючърсите на TTF хъба е нестабилна заради спекулативния фактор и не отразява действителната цена на физическите доставки за Европа. Средната експортна цена на газ по договорите с Газпром през 2021 година ще бъде 280 $ за хиляда кубически метра. м.

Обхват на договорите през 2021г
Редица клиенти на Газпром от Европа, по-специално от Франция и Германия, към този момент са избрали годишните си договорни размери през 2021 година, тъй че към този момент не подават заявки за доставки на газ, сподели Куприянов. „ Тази година Газпром достави 50,2 милиарда кубически метра на Германия по контракт, което е с 5,3 милиарда повече от предходната година. Освен Германия, измежду страните, на които Газпром към този момент е доставял газ повече, в сравнение с през цялата предходната година – Италия, Турция, България, Унгария, Сърбия, Дания, Финландия, Полша. В същото време редица наши клиенти, по-специално от Франция и Германия, към този момент са избрали изцяло всичките си годишни договорни размери и надлежно те към този момент не пускат предложения за доставки на газ, а Газпром резервира транспортни мощности въз основа на съществуващи предложения, а не противоположното “, сподели той.

Представителят на " Газпром " уточни и наличните данни за физически реверс на газ от Германия към Полша и по-нататък към Украйна в размер на 3-5 милиона кубически метра. м. дневно. " В същото време газът се повишава от подземните складове в Германия, от които 47% газ към този момент е взет. А зимата занапред стартира. Не е най-рационалното решение. Дори не желая да приказвам за цената на Тези цени са доста по-високи от цените за договорни размери, доставяни от Газпром, акцентира Куприянов.

Куприянов сподели, че " Газпром " продължава да транзитира газ през Украйна, макар осъществяването на контракта от 2021 година „ Ако приказваме за превозването на газ през територията на Украйна, то на 15 декември Газпром извърши всичките си трудови отговорности по директния контракт и продължава да транспортира газ в тази посока “, сподели той.

По-рано беше обявено, че от началото на годината до 15 декември холдингът е транспортирал 40 милиарда кубически метра през Украйна. м съветски газ, като по този метод извърши напълно отговорностите си за 2021 година

Както следва от данните на уеб страницата на Газпром, към 22 декември размерът на преноса на газ през територията на Украйна през 2021 година е към 40,8 милиарда кубически метра. м.

Руският президент Владимир Путин сподели по-рано, че " Газпром " не резервира потенциала на газопровода " Ямал - Европа ", защото няма поръчки от европейски консуматори. Според него противоположното разрешава на европейците да препродават газ, закупен по дълготрайни контракти. Самият Газпром също означи, че компанията доставя газ за Европа съгласно поръчките на потребителите в сходство със съществуващите контракти.

Транснационалният газопровод Ямал – Европа минава през територията на четири страни – Русия, Беларус, Полша и Германия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР