Според официалните данни, публикувани в петък от Службата за национална

...
Според официалните данни, публикувани в петък от Службата за национална
Коментари Харесай

Рисковете за британската икономика още не са отминали – ще има ли рецесия?

Според формалните данни, оповестени в петък от Службата за национална статистика (ONS), през декември английските търговци на дребно са се сблъскали с най-значителния спад на продажбите си от съвсем три години, което ускорява опасенията за евентуална криза в края на годината.

Обемът на продажбите на дребно се сви с 3.2% сред декември и ноември, което се дължи основно на наклонността за ранно коледно извършване на покупки, изключително на хранителни артикули. Този спад бележи най-същественото месечно понижение от януари 2021 година насам, оставяйки продажбите на най-ниското им равнище от май 2020 година насам.

Противно на упованията, данните надвишиха прогнозите на икономистите, като в анкета на Reuters се очакваше спад от 0.5%. На годишна база продажбите на дребно, без горивата, означиха спад от 2.1% в количествено изражение и нарастване от 2.3% в парично изражение, което е най-малкото годишно покачване от декември 2022 година насам.

Въпреки че съответстват с мрачните изследвания за търговията на дребно, данните изглеждаха несъвместими с позитивните отчети за коледната търговия на огромните супермаркети.

В отговор на данните паундът леко отслабна по отношение на щатския $ и еврото, а цените на английските държавни облигации се покачиха. Британските акции нарастнаха, подхранвани от очакванията, че данните могат да провокират по-ранно понижаване на лихвените проценти от страна на Английската централна банка.

ONS предвижда, че продажбите на дребно биха могли да извадят 0.04 процентни пункта от английското икономическо произвеждане през четвъртото тримесечие, което може да повлияе на това дали стопанската система ще покаже негативни или без смяна стойности. През третото тримесечие стопанската система се сви с 0.1%.

Потенциалът за криза има обилни политически последствия за министър-председателя Риши Сунак, изключително в година на избори, когато Консервативната партия изостава от опозиционната Лейбъристка партия.

Министърът на финансите Джереми Хънт изрази предпочитание да премине към понижаване на налозите, за да съживи положението на Консервативната партия.

Въпреки позитивните доклади на огромните супермаркети като Tesco и Sainsbury’s, икономическите вероятности остават несигурни. Хедър Бовил, заместник-директор на ONS, означи, че магазините за хранителни артикули са се показали зле, като са отбелязали най-резкия си спад от май 2021 година насам заради бавните продажби през декември. Това опонира на мощните коледни отчети за търговията с храни от огромните супермаркети, до момента в който други търговци на дребно като JD Sports и Burberry издадоха предизвестия за облагата.

В резюме, данните за търговията на дребно през декември разкриха забележителен спад на продажбите, което породи опасения за евентуална икономическа криза. Неочакваният мащаб на свиването и неговото влияние върху стопанската система като цяло може да има обилни политически последствия, като повлияе на описа в годината на изборите. Въпреки спорните отчети икономическите вероятности остават несигурни, като провокациите, в това число рецесията с разноските за прехрана на живота и възходящите лихвени проценти, не престават да въздействат върху потребителските разноски.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР