Според официална информация на руското МО, само от началото на

...
Според официална информация на руското МО, само от началото на
Коментари Харесай

WSJ: „Руснаците са в паника! Скоро дроновете ще унищожат Хмеймим”

Според публична информация на съветското МО, единствено от началото на август са унищожени 16 незнайни БПЛА, атакуващи авиобазата Хмеймим откъм провинция Идлиб, за която дава отговор Турция.

БЛИЦ напомня, че там през юли са свалени други 25 безпилотници. Първите офанзиви бяха на 5 против 6 януари 2018 година, когато починаха 2-ма руснаци и ранени 10, бяха развалени няколко машини. Очевидна е бързо възходяща интензивност.

През януари в обявата „ Атака на дронове против съветска база в Сирия откри пукнатини в сигурността” американското издание The Wall Street Journal първо заяви, че обстрелите не са от минохвъргачки.

Лайтмотивът на публикацията на WSJ натрапва извода: „ Руснаците са в суматоха! Скоро дроновете ще унищожат авиобазата Хмеймим”. Според изданието, ударите на безпилотниците щели да станат ежедневие.

Своя оценка на постоянните офанзиви от БПЛА по Хмеймим даде американо-британската компания IHS Markit Group, профилирана в отбранителните съвещания. Според нея, съюзните на Съединени американски щати метежници също нападат с дронове – това обаче са налични квадрокоптери напълнени с експлозив и като предписание нападат от 2 км. А срещу руснаците в Хмеймим се употребяват надалеч по–сложни БПЛА с отдалеченост на полета 50 – 100 км и GPS навигация. Анализът на IHS Markit уверено уголемява кръга на обвинените.

Руската ПРО на Хмеймим не е позволила дрон до летището, само че цената е доста огромна заради скъпите ракети 57Э6. През 2012 година Алжир купи от РФ зенитния комплекс „ Панцир-1С” със 750 ракети 9М331 на цена $38 хиляди за ракета. В цената обаче са калкулирани и други разноски и откакто се приспаднат, остават най-малко $15 за ракета.

Сега обаче „ Панцир” е с нови и по-ефективни ракети 57Э6. Външно те си наподобяват, само че в крайния сектор новата ракета е по-бърза от първата (1300 м/сек против 900 м/сек), с по-мощна бойна част (20 кг против 9 кг). Естествено и електрониката е усъвършенствана. Атакуващите БПЛА обаче не костват повече от 1000 $ за брой.

Руските военни също си вършат сметката. Именно въз основата на опита от Сирия конструкторско бюро в Тула към този момент изпитва малогабаритна ЗУР „ Гвоздь”, като главно оръжие за заличаване на дронове. Тя бе показана на изложбата „ Армия-2017”.

Тези компактни ЗУР в пакет по четири ще бъдат поставяни в общоприети пускови контейнери на ЗРПК „ Панцир”, като производителите твърдят, че ще бъдат по-евтини от 57Э6 и не по-малко ефикасни.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР