Според ново проучване замяната на червеното месо с дребни риби

...
Според ново проучване замяната на червеното месо с дребни риби
Коментари Харесай

Замяната на червеното месо с дребна риба може да спасява 750 000 живота годишно до 2050 г

Според ново изследване замяната на аленото месо с дребни риби като аншоа, сардини и херинга може да понижи равнищата на болесттите в международен мащаб и да избавя до 750 000 живота годишно до 2050 година, оповестява ДПА, съобщи Българска телеграфна агенция.

Само във Англия намаляването на потреблението на алено месо с 8% и замяната му с тези риби може да предотврати 10% от смъртните случаи от сърдечни болести през идващите 26 години, считат откривателите.

Ползата обаче ще се усети най-силно в по-бедните страни, сочи анализът.

Малките риби - известни като фуражни, са богати на хранителни субстанции и имат невисок въглероден отпечатък, макар че единствено към 26% от уловените дребни риби се употребяват от хората.

Останалата част, в това число уловът край крайбрежията на страни, в които има недохранване и продоволствена неустановеност, се трансформира в рибно брашно и рибно масло, с които се хранят по-скъпи морски блага, отглеждани във ферми, като сьомга и пъстърва.

Учените изследваха дали замяната на потреблението на алено месо с дребни риби може да понижи броя на болесттите и да избави човешки живот.

Според откривателите хроничните болести са причина за към 70% от всички смъртни случаи в света през 2019 година, като сърдечните болести, ракът на червата, диабетът и инсултът предизвикват съвсем половината от тях (44%).

Екипът предвижда потреблението на алено месо през идващите десетилетия в 137 страни и прави оценка съществуването на фуражни риби като сурогат на аленото месо до 2050 година, базирайки се на исторически данни за риболова.

По техни оценки до 2050 година замяната на алените меса може да предотврати годишно сред 500 000 и 750 000 смъртни случая в международен мащаб, изключително що се отнася до сърдечните болести.

Изследователите признават, че фуражните риби не са задоволителни, с цел да заменят напълно аленото месо, само че допускат, че те могат да бъдат „ обещаваща опция “.

Учените разясниха, че е „ належащо да се ограничи потреблението на алено месо с интензивно обособяване на парникови газове и да се премине към храни, които са по едно и също време здравословни и щадящи околната среда “, с цел да се „ понижи тежестта “ на обвързваните с храненето хронични болести през идващите десетилетия.

Трябва също по този начин да се основат политики за разпределение на рибните ресурси в районите, където те са най-необходими, като Африка, елементи от Азия, Латинска Америка и Карибския басейн, с цел да се ограничи „ световното задължение на заболяванията “, оферират откривателите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР