Според ново проучване хората, които не си доспиват, могат да

...
Според ново проучване хората, които не си доспиват, могат да
Коментари Харесай

Учени доказаха: Липсата на достатъчно сън ни кара да се страхуваме

Според ново изследване хората, които не си доспиват, могат да бъдат изключително податливи на положения, свързани с тревога, като посттравматично стресово разстройство или боязън.
Изследването се появява в „ Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging “ и е оповестено от ДЕ24.
„ Това изследване ни дава нова визия за това по какъв начин лишаването от сън въздейства върху мозъчната функционалност, виновна за страха “, сподели доктор Камерън Картър, редактор на „ Биологична психиатрия: когнитивна неврология и невроизображение “.
Изследователите, водени от доктор Ан Жермен от Университета в Питсбърг и доктор Едуард Пейс-Шот от Медицинското учебно заведение в Харвард и Централната болница в Масачузетс, са проучили 150 здрави възрастни. Една трета от субектите са, една трета е била лимитирана откъм сън и е спала единствено през първата половина на нощта, а една трета е била без сън, т.е. въобще не са спали. На сутринта всички субекти били подложени на събития, предизвикващи боязън.
„ Нашият екип употребява трифазен пробен модел за хващане и превъзмогване на страховити мемоари, до момента в който мозъкът им е сканиран благодарение на функционален ядрено-магнитен резонанс “, сподели доктор Пейс.
Изображенията на мозъка, записани по време на дилемите, демонстрират активиране в области на мозъка, свързани с прочувствената регулация. Но мозъчната интензивност изглеждала напълно друго при хора с нарушен сън, сподели доктор Пейс. „ Открихме, че измежду трите групи тези, които са спали единствено половината нощ, демонстрират най-голяма интензивност в и минимум интензивност в области, свързани с управление на страстите. “
Изненадващо, хората, които не са спали въобще, не са имали активиране на мозъка в области, свързани със страха, по време на опита. 12 часа по-късно мозъчната им интензивност изглеждала по-подобна на естествения сън, което демонстрира, че ограничавания сън може да е по-лош от никакъв.
Изследователите считат, че спането единствено през половината нощ води до загуба на етапа от съня с бързи придвижвания на очите (REM), което е потвърдено, че е значимо за паметта и нормално се случва към края на естествения интервал на сън.
Д-р Картър сподели, че проучването „ употребява неинвазивно обрисуване на мозъка, с цел да ни даде нов прозорец за това по какъв начин на изгубване на страха и евентуално усилва податливостта към посттравматични признаци на стрес “.
„ Медицинските служащи и бойците постоянно са с стеснен или пресечен сън, вместо да го пропущат за цяла нощ “, означи от своя страна доктор Пейс.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР