Според ново проучване червената мравка, един от най-инвазивните видове в

...
Според ново проучване червената мравка, един от най-инвазивните видове в
Коментари Харесай

Един от най-лошите инвазивни видове в света достигна Европа

Според ново изследване алената мравка, един от най-инвазивните типове в света, е открита за първи път в Европа.

Внесената мравка, чието научно име е Solenopsis invicta, произлиза от Южна Америка, само че се е популяризирал в огромна част от Съединените щати, Мексико, Съединени американски щати и Карибския басейн, Китай и Австралия през последното столетие.

Тези инсекти могат да бъдат нападателни, когато бъдат обезпокоени, и имат мъчителни жило, което нервира кожата и може да провокира алергични реакции. Мравката може да също по този начин да нанасят вреди на посевите и локалните екосистеми.

Изследователите оповестиха, че са разпознали 88 гнезда на червени мравки, ситуирани на повърхност от 5 хектара покрай град Сиракуза в Сицилия, Италия.

" S. invicta е един от най-лошите инвазивни типове. Той може да се популяризира застрашително бързо ", съобщи водещият създател на проучването Матиа Менчети, откривател в Института по Еволюционна биология в Испания, в свое изказване.

" Откриването на този тип в Италия беше огромна изненада, само че знаехме, че този ден ще пристигна, съобщи Менкети, съобщи CNN.

Въпреки че червени огнени мравки бяха открити във вносни артикули в Испания, Финландия и Холандия, преди този момент изследване в никакъв случай не е било потвърждавано съществуването на колония, настояват създателите.

Колониите са открити в крайградски регион на Сиракуза. Не е ясно по какъв начин или по кое време са попаднали там. Изследователите, които стоят зад изследването считат, че насекомите би трябвало да са пристигнали на директен пункт с човешката активност
като да вземем за пример пристанището на града. Местните хора разказали на учените, че ужилванията от мравки са се нараснали от 2019 година насам.

Проучването допуска, че вятърът може да е пренесъл летящите царици мравки от северозападната част на Сиракуза, където се намира комерсиалното пристанище.

Генетичният разбор на мравките посочил, че те най-вероятно са се популяризирали от Съединените щати или Китай, където Solenopsis invicta също е инвазивен тип.

Изследователите предизвестяват, че мравките скоро могат да се разпространят в цяла Европа, защото 7% от континента - в това число огромни градски региони като Барселона, Рим, Лондон
и Париж - има климат, който е подобаващ за типа, съгласно модел, изработен
от създателите на проучването.

Изследването е оповестено в научното списание Current Biology.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР