Според ново изследване повечето сърби са от славянски произход, но

...
Според ново изследване повечето сърби са от славянски произход, но
Коментари Харесай

Сръбско издание: ДНК на сърбите е близко до келтите и народите от Близкия изток

Според ново проучване множеството сърби са от славянски генезис, само че тяхната ДНК конструкция съдържа също гени на келти, германци и народите от Кавказ и Близкия изток. Това оповестява РТС. Благодарение на нов тип разбор на произхода учени са могли по-точно да дефинират картата на напредване на хората в този район и да обяснят по какви способи другите популации са свързани между тях.

Чрез групиране на генетични черти на индивида въз основа на епсилон хромозомата и митохондриалната ДНК се образуват така наречен " hapl групи ". Учените са открили, че сръбското население не се разграничава доста от другите европейски общности.
 Откриха антична човешка ДНК, непозната до момента в международен мащаб Откриха антична човешка ДНК, непозната до момента в международен мащаб
Археолози откриха останките на 7200-годишен скелет на жена ловец-събирач в Индонезия, който има „ ясно изразена човешка линия&ldqu...

„ Разглеждайки хърватите, босненците, черногорците, разпределението на hapl групите е доста сходно. Единствено групата на албанците е малко по-различна ", споделя Милица Михайлович от Центъра по правосъдна медицина и Приложна молекулярна генетика.

Въз основа на разбора на митохондриалната ДНК произходът се дефинира по женската линия, а въз основа на епсилон хромозомата по мъжката линия. Необходимо е да се следят и двата генетични маркера, с цел да се получи точна картина на генетиката на даден човек.

" Погрешно разбиране, което постоянно може да се чуе, е че има въздействие на турците върху нашите гени на Y хромозомата, само че към този момент няма научни данни, които да поддържат тази догадка ", споделя още Михайлович.

Балканският полуостров служи като кулоар за голям брой миграции в цялата история на човешката цивилизация. Гените са се развили с течение на времето и по този начин са се появили нови митохондриални линии, присъщи единствено за Балканския полуостров.
 Изнасилвач е хванат десетилетия по-късно посредством ДНК на заченатото при закононарушението дете Изнасилвач е хванат десетилетия по-късно посредством ДНК на заченатото при закононарушението дете
Британски съд вкара за 11 години зад решетките изнасилвач въз основа на ДНК доказателства от неговата щерка, зачената при посегателст...

„ Има и забавна hapl група, която до момента е била открита единствено измежду популацията на Сърбия и Босна и Херцеговина. Стигнахме до заключението, че има някои подгрупи, които нашето население споделя с популацията на Централна Европа. Това са Германия, Чехия, Словакия. Това ни приказва за въздействието, настъпило по време на огромното преселение на народите през Средновековието, заради което съществува връзка на популацията на Балканите с други славянски популации “, показва Слободан Давидович от отдела по популационна генетика и екогенотоксикология.

Няма геном, който да принадлежи на тъкмо избрана нация.

„ Човешкият тип е прочут с това, че мигрира постоянно и доста далеко, изключително по времето на глобализацията. По този метод разнообразни митохондриални линии ще се смесват и пътуват дружно с тези хора ", акцентира Давидович.

Предишни научни проучвания демонстрират, че националната еднаквост не е научна категория. Нацията е културно-социологически феномен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР