Според ново изследване, африканските саванни слонове реагират на индивидуални имена.

...
Според ново изследване, африканските саванни слонове реагират на индивидуални имена.
Коментари Харесай

Учени откриха, че слоновете използват индивидуални имена

Според ново проучване, африканските саванни слонове реагират на самостоятелни имена. Те са един от дребното известни диви скотски типове, които вършат това. Имената са под формата на слаб екот, който се чува на огромни дистанции в саваната. Учените считат, че животните със комплицирани обществени структури и фамилни групи, които се разделят и още веднъж се събират, може би са по-склонни да употребяват самостоятелни имена. Биолозите са употребявали машинно образование, с цел да открият потреблението на имена в звукова библиотека от вокализации на слонове, записани в Националния резерват Самбуру и Националния парк " Амбосели " в Кения.

 

 
Слонът е мощно обществен и мощно звучен тип и знаем, че връзката му е доста комплицирана. Досега не сме съумели да я разшифроваме. Структурата на виковете им е много комплицирана и знаем, че в случай че успеем да вникнем в това, което споделят, бихме могли в действителност да получим нова визия за това по какъв начин мислят.
Джордж Виттеймър, професор в Щатския университет на Коларадо

Анализирайки единствено аудио данните, компютърният модел съумява да планува към кое животно се обръщат в 27,5 % от случаите, евентуално заради включването на името му. При подаване на безсмислени данни моделът е определил тъкмо единствено 8 % от позвъняванията. Слонското ръмжене включва инфразвукови звуци, които са под обсега на човешкия слух. Учените към момента не знаят коя част от вокализацията е името. Изследователите ревизирали резултатите и отчели положително поведение на слоновете, които чуват имената си в записите. Понякога слоновете изцяло пренебрегнали вокализациите, адресирани до други хора. Проучването се основава на повече от 25 години проучвания в Кения, проследяващи съответни фамилни групи слонове.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР