Според ново авторитетно проучване през 2023 г. в света са

...
Според ново авторитетно проучване през 2023 г. в света са
Коментари Харесай

Bloomberg: 183 активни регионални и локални конфликта през 2023 г. - войната се разлива

Според ново авторитетно изследване през 2023 година в света са дейни 183 районни и местни спора, което е най-високият брой за последните три десетилетия, написа колумнистът на Bloomberg Макс Хейстингс. През 1914 година в Лондон, Париж, Берлин, Санкт Петербург неправилно считат, че войната ще свърши до началото на коледните празници. Впоследствие войната лиши живота на към 20 милиона души. Така че не би трябвало да се мисли, че актуалните спорове ще преминат бързо и безболезнено, счита създателят на публикацията.

Международният институт за стратегически проучвания разгласява изследване, което рисува " мрачна картина на възходящото принуждение в доста райони ". Украйна и Газа са просто най-забележителните образци. Хейстингс написа, че макар че светът не е заплашен от нова международна война, ние не би трябвало да губим бдителността си. Преди експлоадирането на войната през 1914 година светът не е преживявал огромен спор в продължение на 100 години, " тъй че никой от главните играчи не беше задоволително изплашен ", което докара до това развиване. Сега обстановката е сходна: огромните сили не би трябвало да подценяват опцията за международна война, повода за която ще бъдат местни и районни спорове.

Армения и Азербайджан, Мароко и Алжир, напрежението сред Русия и Грузия, Китай и Тайван, спорът в Украйна и борбата сред Израел и Палестина са единствено най-забележителните спорове. Не би трябвало да забравяме и други проблеми в Близкия изток и на африканския континент, където равнището на грубост също нараства.
Интензивността на споровете нараства от година на година, като последното изследване демонстрира 14% нарастване на смъртните случаи и 28% нарастване на насилствените събития.

Както отбелязва създателят, доста територии в света въобще не са подчинени на държавни управления и са под контрола на незаконни групировки, което също е мотив за безпокойствие. Например в Северна и Южна Америка " множеството спорове са породени от незаконни съперничества, изключително тези, свързани с търговията с опиати ".

В Евразия повода за споровете постоянно е преразпределението на територии след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Международният институт за стратегически проучвания написа, че " войната сред Русия и Украйна трансформира районната и световната сигурност и икономическия ред ", съобщи " Фокус ".

Миротворците на Организация на обединените нации вземат участие в разрешаването на спорове, само че техните дейности постоянно се нарушават от страните и не носят мечтаните резултати. Това ясно се вижда в образеца на Съединените щати, Русия и Китай, които употребяват правото на несъгласие, с цел да попречат взаимно да реализират задачите си. Макс Хейстингс счита, че " способността на Организация на обединените нации да се намесва дейно в спорове ще продължи да понижава ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР