Според нови правила, въведени от Европейската централна банка и одобрени

...
Според нови правила, въведени от Европейската централна банка и одобрени
Коментари Харесай

В България вече важат новите европейски правила за отпуснатите след 30 юни кредити

Според нови правила, въведени от Европейската централна банка и утвърдени от Българска народна банка, се стягат условията към получателите на заеми. Те ще се ползват за взелите заеми след 30 юни тази година. Предвиждат просрочието при заплащане на заеми без значение с какъв брой е то да води до определянето на висок рисков профил за кредитополучателя. Така при последващо искане на заем той ще го получи много по-трудно и няма да може да се възползва от преференциални условия, оповестява " 24 часа ".

Цитираните правила са за ръководство на неприятните заеми в банките. Спазването им е наложително от 30 юни за банки, при които брутните неприятни заеми са 5% или повече от общата сума на останалите заеми. Ако рисковите заеми са съсредоточени в даден бранш, район или при свързани лица разпоредбите се ползват без значение от каузи на тези заеми.

Изданието напомня, че европейска инструкция задължава България да изравни таксите за банкови преводи в чужбина с тези вътре в страната. За да няма банки, които заобикалят използването на тази инструкция, се приготвят промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, които ще разрешат на Българска народна банка да ги управлява. Това оповестява пред вестника Нина Стоянова, подуправител на Българска народна банка.

Тя припомня, че от 14 септември банките са длъжни да вкарат определяне на личността при интернет банкиране по най-малко два метода - потребителско име и ключова дума и ПИн от една страна и в допълнение еднократна ключова дума, получена посредством есемес или токън устройство. От тази двойна идентификация ще бъдат освободени авансово заложени постоянни заплащания от клиента на банката както и преводи сред лични сметки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР