Според неотдавнашно проучване на Bank of America над 70 %

...
Според неотдавнашно проучване на Bank of America над 70 %
Коментари Харесай

Дълговата криза на САЩ се вложава – Уолстрийт трябва да обърне внимание

Според неотдавнашно изследване на Bank of America над 70 % от шефовете на фондове чакат решение преди датата X, с което да се избегне евентуален банкрут по държавните отговорности. 

Президентът Джо Байдън и ръководителят на Камарата на представителите Кевин Маккарти показаха угриженост, макар че неотдавнашните диалози демонстрираха прочут прогрес.

Въпреки страшните предизвестия от страна на министъра на финансите Джанет Йелън, която всяка втора седмица акцентира сериозността на обстановката, от Уолстрийт остават незаинтересовани. До идната дата Х остават единствено две седмици, като тя е избрана за 1 юни.

Липсата на угриженост от страна на Уолстрийт е разбираема. Тази рецесия е резултат от личното решение на Вашингтон и от повтарящия се темперамент на тези събития. Тя е резултат от порочна система, която се повтаря всяка втора година, до момента в който не се стигне до решение.

От друга страна, Байдън има основателни аргументи да желае да отстрани тази повтаряща се опасност един път вечно.

Съществува евентуално решение, което Байдън би могъл да приложи, макар че то крие прочут риск. Той загатна 14-ата корекция на Конституцията на Съединени американски щати, която в началото е имала за цел да попречи на щатите от Конфедерацията да не изплащат задълженията си.  

Тази корекция би могла да направи концепцията за тавана на дълга ненужна. Този вид обаче в никакъв случай не е бил опитван до момента и евентуално ще се сблъска с правни провокации, които могат да стигнат до Върховния съд.

Друга евентуална опция, която в последно време набира известност, в това число от самия Байдън, е изсичането на нова платинена монета на стойност трилион $. Проучване на Bloomberg сподели, че публичното мнение за този метод е разграничено.  

Осъществяването на сполучлив едностранен ход ще разреши на Байдън да отбрани цялостната религия и заем на Съединените щати, като по този метод ще избегне евентуален банкрут и ще обезврежда трайно тази “ядрена ” алтернатива.

Това би било от изгода даже за републиканците, защото те биха могли да подлагат на критика президента, без да се сблъскват с ответни реакции от страна на своите поддръжници за подчинение пред настояванията.

Лиам Донован, GOP пълководец, от известно време се застъпва за този сюжет. Тъй като републиканците към този момент са приели законопроект като насочна точка, опасността на Байдън да работи независимо евентуално е най-значимият му лост за въздействие.

Въпреки това незнайните последствия от сходни дейности биха могли да попречат на Байдън да приложи едностранен метод. Белият дом евентуално е смутен от несигурността, обвързвана с възможния резултат, което може да провокира волатилност на пазара, защото се появяват прогнози за това по какъв начин Върховният съд може да се произнесе.

Ето за какво Байдън би трябвало да реши дали едностранното деяние е по-удачен вид, в сравнение с да се занимава с този въпрос до края на мандата си. Той би трябвало да реши и другия нежелателен резултат: банкрут, който безспорно ще разтревожи Уолстрийт.

Грег Валиер, основен американски пълководец в AGF Investments счита, че въпреки в началото фондовият пазар да възприема едностранното деяние като трик и да претърпява краткотрайни разпродажби, той бързо ще се възвърне от въздействието.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР