Според него т.нар. таван в цените на петрола няма да

...
Според него т.нар. таван в цените на петрола няма да
Коментари Харесай

Красен Станчев: Опитите за контрол върху Лукойл са рискови

Според него така наречен таван в цените на петрола няма да има необикновен резултат, в това число и за България, само че пазари като Китай и Индия ще се опитат да употребяват ситуацията, в което е изпаднала Русия и ще желаят по-ниски цени, счита той
Всичките опити за надзор върху „ Лукойл “ са много рискови, в случай, че Русия бъде принудена да води политика на едностранно ограничение на доставките или възбрана на доставки за противников страни. Това съобщи в изявление за  БНР Красен Станчев, който е създател на Института за пазарна стопанска система.

Според него Москва може да компенсира дребните загуби, които се обрисува да има - приходът от таксите, които тя внася в бюджета си от „ Лукойл “, са релативно дребни. " При сегашните цени става дума за към 300 милиона $. Търговията със страните към Черно море е към 1.5 милиарда $. Сметката в бюджета на Русия излиза. Приходите й от нефт и природен газ са към 15% ", пресметна специалистът.

Станчев обаче уточни, че войната се отразява, около 1.2 млн. души са напуснали страната и евентуално ще има спад в стопанската система - към половин % от Брутният вътрешен продукт. Очаква се опазване на наклонността и общ спад от 7 до 11% в стопанската система на Русия, счита той.

Според него така наречен таван в цените на петрола няма да има необикновен резултат, в това число и за България, само че пазари като Китай и Индия ще се опитат да употребяват ситуацията, в което е изпаднала Русия и ще желаят по-ниски цени.

ОПЕК препотвърди решението си за понижаване на добива до края на идната година. „ Най-вероятно цените ще се задържат такива, каквито са. Те понижават с по 1% на месец. За година евентуално ще има понижение с към 10% на добива. Русия няма проблем да понижи изборно добива и да наложи нещо като назад ембарго “, предвижда специалистът.

„ Очевидно е, че ОПЕК взимат страната на Русия, само че регистрират и личния си интерес. От тази история най-вече печелят търговците в Турция. Те усилиха с 90% покупката на съветски нефт. В Черно море не може да влезе нефт от другаде, с изключение на през Босфора. Там опашките са огромни, а таксите се подвигнаха. През януари идната година цената на едни танкер евентуално ще нарастне 7 пъти и ще стане към 140 хиляди $. От февруари до момента нарастването е 6 пъти. Черно море става нещо като турско езеро. Турция има прагматичен метод към цялата обстановка “, проучва още той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР