Според народните поверия през нощта на Богоявление небето се отваря.

...
Според народните поверия през нощта на Богоявление небето се отваря.
Коментари Харесай

На Богоявление Водата Има Магическа Сила! Ето Какво Повеляват Народните Поверия В Светлия Ден! За Здраве И Щастие Всички Трябва Да Направим Това!

Според националните поверия през нощта на Богоявление небето се отваря. Който успее да види чудото, той ще сбъдне всичките си стремежи. Счита се, че годината ще е плодородна и плодородна, в случай че времето на Йордановден е изсъхнало и студено. На този ден водата има по-голяма мощ.

Според църковния обред на Богоявление - един от 12-те огромни църковни празници, се прави ритуално кръщаване на водата, като свещеникът хвърля кръста в реката или в морето.

Мъжете се спускат да го вземат. Който успее да го хване, заболявания няма да го ловят цяла година. Вярва се още, че в случай че кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

След така наречен избавяне на кръста, се чете тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Светената вода в православните храмове се обновява и всеки отнася от нея у дома, защото се смята, че тя пречиства душата и защищава от заболявания. Светената вода се съхранява през цялата година и се употребява в сложни за фамилията моменти.

Чемширените китки от миналогодишното Рождество се изгарят върху желязна повърхнина, след което пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под трендафилов шубрак или овощно дръвче. Новите рождествени китки се слагат върху фамилния иконостас, чието кандило е запалено от свещта донесена от църквата.

Любопитни ритуали на Йордановден

На Йордановден се меси ритуален самун, за изработката на който се употребява част от светената вода. Всеки от вкъщи би трябвало да си вземе парченце, с цел да бъде здрав и да се радва на шанс и триумфи през годината.

На доста места се играе мъжко хоро във водата като част от ритуала по така наречен Спасяване на Светия кръст.
На " Леденото мъжко хоро " в Калофер ще има и наблюдаващи от ЮНЕСКО, защото общината кандидатства обичаят да влезе в листата на организацията.

В Средните Родопи на Йордановден се извършва обичаят " хаскане ". Той се заключава в обредното изкъпване на всички сгодени моми, на младите булки и младоженците, които за първи път посрещат Водици в нов обществен статус. Къпането се прави от мъже- " хаскари " или " къпинчари ". Те подмятат три пъти нагоре младоженеца, водят го на реката или на чешмата да го намокрят. Онзи, който не желае да бъде окъпан, би трябвало да се откупи с пари и почерпка.

В Македония Богоявление и идващият ден - Ивановден, се назовават " Мъжки " и " Женски водици " (Прилепско) и се свързват с обичая " Водичарки ".

Водичарките са моми в предбрачна възраст, които обикалят на групички по домовете и извършват специфични " водичарски " песни. По своето наличие тези песни припомнят на коледарските и на лазарските и са предопределени за всеки обособен член на фамилията. С тях момите пожелават здраве, дългоденствие и благоденствие на домочадието.

В региона на град Битоля вечерта на Богоявление се прави обредното припяване на китки и пръстени, в което вземат участие девойките за женене. За задачата те украсяват един гюм със зеленина и от горната страна му слагат покривало. Обичаят е прочут с названието " тайани ".

На Йордановден имен ден честват: Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.

Да им е честито името!

Богоявление в София

Патриарх Неофит ще отслужи празничната Света литургия от 8.30 часа в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", а в 10.00 часа ще отслужи Велик водосвет на площада пред катедралата.

В 11.00 часа ще се извърши освещаване на бойните флагове в наличието на главнокомандващия на Българската войска - президента Румен Радев. Ще бъдат поръсени с осветена вода поредно Гвардейският внушителен духов оркестър, знаменният блок, където ще са издигнати бойните флагове и знамената-светини, почетният часовой и формалните лица.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР