Според Москва Република Молдова отива на Запад. Това е окончателният

...
Според Москва Република Молдова отива на Запад. Това е окончателният
Коментари Харесай

В.Независимая газета: Москва може да са възползва от проруските нагласи в Молдова

Според Москва Република Молдова отива на Запад. Това е окончателният избор на формален Кишинев, само че Русия към момента може да задържи страната в своята зона на въздействие, написа в. " Независимая газета ".

Вестникът цитира съветското външно министерство: " След като през 2020-2021 година в Молдова пристигнаха на власт проевропейски сили, страната стартира последователно да отслабва връзките с Русия, Оперативно-наблюдателно дело и Евразийския стопански съюз, където тя прочее има статут на наблюдаващ ". Той помества данни от априлска анкета, съгласно която 60 на 100 от жителите считат, че Русия би трябвало да остане главен стратегически сътрудник на Молдова.

39 на 100 от молдовците виждат в тази роля Европейски Съюз, а 22,9 % – Съединени американски щати. Обаче Щатите са преди всичко измежду сътрудниците на Молдова, с които Кишинев би трябвало да скъса, демонстрира допитването. Според множеството дали отговор – 50,4 на 100, Кишинев би трябвало и отсега нататък да купува газ от Русия; 17,3 % упорстват за диверсификация на доставчиците, а 13,8 на 100 – за покупки на газ от Румъния.

Освен това 72 % се афишират против поддръжка на антируските наказания. Става ясно какво желаят хората и кой в действителност се стреми да скъса връзките с Русия, декларира изданието и обръща внимание върху митингите в Молдова през последните дни. Демонстрантите желаят да бъдат пратени в оставка тези, които трансформират политиката, без да се преценяват с мнението на народа – държавното управление и ръководещата пропрезидентска Партия на действието и солидарността, акцентира " Независимая газета ".

Начело на митингите стоят леви партии. В понеделник обаче считат да се включат и десноцентристите, в случай че водещите министри не си тръгнат от кабинета. Синдикатите са подготвени да изведат хората на улиците. Междувременно в Молдова идват всяка седмица представители на Съединени американски щати и Европейски Съюз, подкрепящи президента Мая Санду и курса й към евроатлантическа интеграция. Целта им е да задържат Молдова в западната сфера на въздействие. Народът обаче не желае раздор с Русия, която апропо може да обезпечи на страната на ниска цена газ и електричество, а това ще стабилизира стопанската система, твърди вестникът.

Фактически Молдова би желала да сътрудничи с Европейски Съюз, само че без да губи Русия, и да си остане неутрална страна. Тук Москва би могла да й помогне, в случай че реши, че това ще й е от изгода. Както са решили примерно американците. Москва обаче не работи в страната толкоз интензивно като Вашингтон. А в същото време някои плашат молдовците с експанзия от страна на Русия. В тази обстановка би трябвало да разбираем на Кишинев, че Русия няма да употребява Приднестровието в връзките с Молдова и няма да донесе неволя в този район. Не го ли направи, Москва може да изгуби една страна, чието население в никакъв случай не е подкрепяло Русия толкоз мощно като през днешния ден, заключава " Независимая газета ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР