Според министъра България е конкурентоспособна, въпреки липсата на работна ръка.

...
Според министъра България е конкурентоспособна, въпреки липсата на работна ръка.
Коментари Харесай

Икономическият министър: Икономика се развива добре. Синдикатите: Хората не могат да свържат двата края

Според министъра България е конкурентоспособна, макар неналичието на работна ръка. Затова в тази тенденция е улеснен достъпът до пазара на труда на жители от трети страни

Българската стопанска система се развива добре, сега виждаме рекорден растеж на директните задгранични вложения, съобщи пред Нова ТВ министърът на стопанската система Богдан Богданов.

„ Близо 7 милиарда лв. са вложенията за първите 10 месеца на годината. Това е над 50% повече, съпоставено със същия интервал на 2022 година ”, съобщи Богданов.

Той разяснява и капиталово желание за произвеждане на части за електроавтомобили в размер на 600 млн. лв., което се чака да бъде осъществено през 2024 година „ Отчитаме съответните параметри, терените, на които може да се реализира ”, съобщи министърът.

Богданов регистрира, че през последния месец са утвърдени още 6 приоритетни  плана, 4 от които в Северна България. „ Имаме вложения в Плевен, Разград, Шумен, Търговище, предпочитани планове от над 100 млн. лева Това са вложители, които към този момент са в България и развиват своя бизнес сполучливо ”, съобщи Богданов.

По думите на министъра България ще дава помощ за капиталови планове до оптимално позволените прагове от страна на Европейска комисия – % въз основата на размера на финансовите разноски. „ В взаимозависимост от района – сред 30% и 60% страната би могла да даде помощ, с цел да покрие финансовите си разноски съответният вложител ”, сподели Богданов.

Според министъра България е конкурентоспособна, макар неналичието на работна ръка. Затова в тази тенденция е улеснен достъпът до пазара на труда на жители от трети страни.

„ 40-50% от тези фрагменти стартират работа тук и в следствие отиват да работят в друга страна от Европейски Съюз, това е проблем на нашето законодателство, което би трябвало да променим ”, съобщи Богданов.

Той подчертава, че към 100 000 души могат да бъдат непосредствено ангажирани в България. В дълготраен проект приходите би трябвало да се покачват, с цел да могат българите да се връщат в страната и да работят тук, разяснява министърът.  По думите му България е една от първите страни по растеж на приходите. Целта е равномерен спад на инфлацията, сподели Богданов.

Синдикатите обаче рисуват друга картина, в която 40% от българите получават междинни заплати под или 1000 лв..

„ Ще има митинги, в случай че хората не престават да не могат да свържат двата края. Устойчивото финансиране е доста значимо. Бюджет 2024 като цяло не е неприятен “, сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„ Инфлацията беше покрита с растежа на междинната работна заплата, по данни на Национален статистически институт. Тя обаче продължава да пораства. Освен това персоналната инфлация е друга, тя зависи от това какво купува от магазина. 40% от българите получават междинни заплати под или 1000 лв.. С тези хонорари не можем да задържим тези, които работят у нас “, разяснява той.

По думите му към 350 млн. лв. към момента липсват в бюджета, а 300 са неразпределени за системи с изостанали заплати.

„ В земеделието нямаме никакви нараствания на заплатите,  градският превоз неотдавна получи някакви средства. Там остава напрежението. В опазването на здравето също няма растеж. В този бранш през януари също ще има напрежение сигурно. Проектната подготвеност по финансовата стратегия е много ниска. Държавните структури има огромен риск да не я изпълнят. Хубаво е, че има буфери в разходната част “, счита Димитров.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР