Според мен става въпрос за някакъв изкуствен конфликт, няма конфликт

...
Според мен става въпрос за някакъв изкуствен конфликт, няма конфликт
Коментари Харесай

Проф. Васил Николов, зам.-председател на БАН: Конфликтът с НИМХ е изкуствен

Според мен става въпрос за някакъв неестествен спор, няма спор сред нас. Това заяви заместник-председателят на Българска академия на науките проф. Васил Николов по по отношение на касуса за отделянето на Национален институт по метеорология и хидрология.

Затишието около „развода“ сред двете институции беше нарушено от оферти от държавното управление план за бюджет за следващата година, като в него е записано, че от 1 януари метеорологията и хидрологията стават звено към просветителното министерство и излизат от Българска академия на науките с цялото си имущество.

„Още на 30 август Управителният съвет реши за отделянето на института от академията, на 10 септември общо заседание удостовери това решение и оттогава с няколко общи събрания се работи точно в тази посока. На 18 септември беше подписано съглашение сред нас, академията, министерството и профсъюзите и академията работи по това споразумение“, изясни проф. Васил Николов.

С плана на бюджет беше нарушено точно това съглашение, уточни той.

„Тези стъпки, които са планувани, които управлението на академията следва, тъй че до края на годината да бъде изпълнено това решение и внезапно се появиха преходните и заключителните разпореждания, които са в прорез с това съглашение – нещо сходно не е планувано в съглашението за изваждане на института с цялото му имущество с всички хора“, сподели още зам.-председателят на Българска академия на науките.

Той посочи, че е належащо да се стартира процедура по закриване на института в границите на академията, с цел да бъде основано новото звено.

Според краткотрайно изпълняващия длъжността шеф на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Пламен Нинов най-важното нещо е въпросът за парцелите. Той попита проф. Николов „Има ли в дирекция „Управление на имоти“ документи за нашата благосъстоятелност и загадка ли са нашите парцели за Българска академия на науките?“.

„Инвентаризация на парцелите сега е безусловно ненеобходима, защото всички документи се намират в БАН“, разяснява още той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР