Според мащабно изследване, публикувано в сряда, времето, което децата прекарват

...
Според мащабно изследване, публикувано в сряда, времето, което децата прекарват
Коментари Харесай

Голямо изследване поставя в контекст вредното влияние на екраните върху децата

Според огромно проучване, оповестено в сряда, времето, което децата прекарват пред екраните, оказва известно въздействие върху тяхното развиване, само че то е лимитирано и зависи на първо място от метода, по който децата са изложени на тях, заяви Агенция Франс Прес.

Именно " подтекстът, в който се употребяват екраните, а освен времето, прекарано пред тях, въздейства върху когнитивното развиване на децата ", заключават създателите на това изследване, осъществено за френския Национален институт по опазване на здравето  и медицински проучвания (Инсерм) и оповестено в " Списание по детска логика на психиката и психиатрия ". 

От няколко години несъразмерното излагане на децата на екрани - компютри, смарт телефони, тв приемници - провокира паника измежду политически водачи и здравни експерти, които виждат в него сериозна опасност, до степен, в която някои даже допускат връзка с аутизма.

Научният консенсус обаче е доста по-сдържан. Има и други проучвания, съгласно които екраните са с доста по-умерен резултат върху децата според от подтекста. 

Това е кохортно проучване, което разрешава да бъдат направени доста солидни изводи. Голяма група от хора - в тази ситуация 14 000 деца - са проследени години. Те са разграничени в три възрастови групи - две години, три години и половина, пет години и половина. Заключението на експертите е, че има " лимитирана " връзка сред потреблението на екрани и интелектуалното развиване. 

На три и половина и пет и половина години излагането на екрани е обвързвано с не толкоз положителни общи резултати за когнитивно развиване, изключително за фината моторика, езика и самостоятелността, прецизират от Инсерм.

" Когато обаче се вземат поради факторите, свързани с метода на живот, които могат да повлияят на когнитивното развиване (...), негативната връзка понижава и става едва изразена ", добавя организацията.

С други думи, не толкоз съществуването на екрани въздейства върху развиването на детето, колкото това по кое време и по какъв начин то ги гледа. Например честото гледане на телевизия в фамилията по време на хранене ясно се е отразило неприятно върху изследваните деца.  

" Като притегля вниманието на членовете на фамилията, малкия екран пречи на качеството и количеството на взаимоотношението сред родителите и децата ", обобщава епидемиологът Шуай Ян, водещ създател на проучването. " Това е от решаващо значение на тази възраст за усвояването на езика ".

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР