Според лидера на партия АБВ Румен Петков участието на България

...
Според лидера на партия АБВ Румен Петков участието на България
Коментари Харесай

Румен Петков: СЗО ни отнема здравния суверенитет

Според водача на партия АБВ Румен Петков присъединяване на България в пандемично съглашение, чийто план е квалифициран от Световната здравна организация (СЗО), ще отнеме здравния й суверенитет.

Петков разяснява това през днешния ден на пресконференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в Плевен. Той уточни, че планът на документа следва да бъде разискван на конгрес на СЗО в края на май.

" В съглашението се планува изземване на националния здравен суверенитет на страните, които се ангажират с него и образуване на интернационално правно тяло, което включва страните членки и избрани корпорации, лаборатории и компании. Чрез съглашението ще се дават на интернационалното преговорно тяло правата и отговорностите да взема решение наложителни ограничения за всяка една страна, т.е.

ние сме лишени от здравен суверенитет и СЗО ще взема решение какви пандемии и по какъв начин ще се постановат, както и при какви правила тези пандемии ще бъдат осъществени ", съобщи Петков.  

Той добави, че от " Левицата! " възнамеряват срещи по тази тематика с Комисията по опазване на здравето в Народното събрание, с Министерството на здравеопазването, с Лекарския съюз, с Националното съдружие на общините в Република България. Петков е безапелационен, че съглашението изземва здравния суверенитет на всяка една от страните, като " подсигурява разпоредителски дейности от бюджетна сфера до наложително закупуване на избран вид лекарства, които не са задоволително добре изследвани и употребявани, наложително налагане на ограничения, засягащи живота и здравето на хората, както и на цялата икономическа среда ".

На конференцията ръководителят на Общинския съвет в Гулянци Огнян Янчев заяви за проблем с финансирането на планове, подадени по Приложение 3 от Държавния бюджет. Той сподели, че Община Гулянци към момента не е подписала съглашение за разпределяне на нужните средства за започване на дейностите, като по единия план, който е за над 14 млн. лв., има определен и реализатор. Притесненията на локалната администрация са, че парите ще бъдат отпуснати по-късно през годината, когато атмосферните условия може да не разрешат реализирането на плановете. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР